Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Francúzka skrečovala, Rybáriková sa už teší na Serenu Williamsovú

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková značne nečakane uspela vo štvrtkovom zápase osemfinálového 3. kola dvojhry na turnaji WTA Rogers Cup v kanadskom Toronte (Premier 5, dotácia 2,369 milióna USD, tvrdý povrch) proti favorizovanej francúzskej držiteľke voľnej karty Marion Bartoliovej nasadenej ako siedmej.

08.08.2013 21:38 , aktualizované: 09.08.2013 07:19
Memphis Tennis Foto: ,
Magdaléna Rybariková.
debata (1)

V siedmom vzájomnom dueli viedla nad 28-ročnou úradujúcou wimbledonskou šampiónkou 7:6 (5), 1:0 a 40:15 na príjme, keď súperka po 103 minútach odstúpila. Bartoliová predtým urobila dve dvojchyby v rade, po druhej sa chytila za oblasť brucha, odkráčala k lavičke, vyžiadala si ošetrenie a napokon nepokračovala. WTA uvádza ako dôvod odstúpenia natiahnuté brušné svalsto.

„Som šťastná z toho, že som v ďalšom kole, ale – samozrejme – mrzí ma spôsob postupu. Určite Marion prajem, aby bola čo najskôr znova fit. Neviem, čo sa jej vlastne stalo, po zápase sme zatiaľ spolu nehovorili. Možno ju trochu zlomil aj ten výsledok prvého setu v môj prospech. Ktovie, ako by to celé vlastne bolo, ak by ho vyhrala ona. Myslím si však, že som si ten prvý set zaslúžila. Zahrala som veľmi dobre v tajbrejku, v ktorom celkovo bola úroveň nášho tenisu vysoká. Odohrali sme veľmi veľa dlhých výmen a rozhodovali v nich detaily,“ povedala Magdaléna Rybáriková

Dvadsaťštyriročná piešťanská rodáčka Rybáriková si po dosiahnutí svojho renkingovo dosiaľ najcennejšieho triumfu zmeria v piatkovom štvrťfinále sily s líderkou systému, 31-ročnou Američankou Serenou Williamsovou. Proti hráčkam Top 5 má celoživotnú štatistiku 0:5. Pôjde o premiérový vzájomný zápas.

„Už len to meno… Je to najlepšia hráčka na okruhu, súperkám aj tu zatiaľ dáva lekcie. Musím byť uvoľnená a zahrať čo najlepšie. Človek nikdy nevie… Musím byť v stopercentnom stave a stále platí, že si najmä želám zostať zdravá. Serena určite je veľká favoritka. Možno by ten jej môj menej priamočiary štýl nemusel vyhovovať, ale ak sa Serene darí a hrá svoj najlepší tenis, potom čokoľvek ťažko na ňu platí,“ uviedla Rybáriková.

Zverenkyňa Petra Hubera znížila v bilancii proti Bartoliovej, 8. vo svetovom rebríčku, na 3:4. Nadviazala na triumf 6:4, 6:1, ktorý dosiahla predvlani na antuke v Barcelone. Oba základné údery obojručne hrajúca Francúzka ťahala sériu 8 zápasových úspechov (v 1. kole v Toronte mala voľný žreb). Šnúra triumfov Slovenky, ktorá minulý týždeň obhájila titul vo Washingtone a radovala sa zo svojej štvrtej singlovej trofeje na hlavnom profesionálnom okruhu, sa posunula práve na hodnotu 8.

Už pred týmto stretnutím bolo isté, že Rybáriková si k 12. augustu utvorí nový rebríčkový rekord. V neoficiálnej prepočtovej online verzii sa teraz nachádza na 33. pozícii (pred osemfinále to bolo 36. stupienok), do pondelka už nemôže klesnúť. Oficiálne dosiaľ najvyššie bola na 39. priečke k 22. júlu 2013, k 5. augustu 2013 figurovala na 42. stupienku.

Rybáriková čoraz reálnejšie útočí na nasadenie na newyorských grandslamových US Open (26. augusta – 9. septembra). Práve na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických dosiahla svoj doteraz najlepší výsledok v rámci Majors – v rokoch 2008 a 2009 bola v areáli Billie Jean King USTA National Tennis Center v lokalite Flushing Meadows v 3. kole.

Slovenská dvojka má už tri skalpy členiek Top 10. Minulý týždeň vo štvrťfinále vo Washingtone prekonala Nemku Angelique Kerberovú, vtedy 9. v hodnotení. Proti hráčkam prominentnej desiatky má Rybáriková skóre 3:12 (proti Top 20 je to 12:29), zdolala aj Petru Kvitovú (vtedy 10.) predvlani vo finále antukového podujatia ITF v Prahe.

Bartoliovej sa na kanadskej putovnej akcii aj v minulosti viac darilo v Montreale, kde bola v roku 2008 v semifinále a nestačila v ňom na Dominiku Cibulkovú. Pri predchádzajúcich dvoch vystúpeniach v Toronte zhodne nezvládla už svoj prvý zápas. Francúzka po dosiahnutí spomenutého životného úspechu na londýnskej grandslamovej tráve vynechala kalifornské podujatia v Stanforde a Carlsbade pre problémy so zadným stehenným svalom na pravej nohe, tentoraz sa zdalo, že išlo o žalúdočné ťažkosti alebo natiahnutie brušného svalstva.

Dvojhra – 3. kolo (osemfinále):
Magdaléna Rybáriková (SR) – Marion Bartoliová (Fr.-7) 7:6 (5), 1:0 a 40:15 – skreč, Bartoliová po 103 minútach odstúpila

1 debata chyba