Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bartoliová prevalcovala Lisickú. Je šampiónkou Wimbledonu

Po siedmich rokoch ovládla tenisový Wimbledon Francúzka. Marion Bartoliová nadviazala na úspech Amélie Mauresmovej zo sezóny 2006.

06.07.2013 16:35 , aktualizované: 18:59
Marion Bartoliová Foto: ,
Marion Bartoliová v akciipri sieti.
debata

Bartoliová si vo finále ženskej dvojhry až príliš hladko poradila s nemeckou súperkou Sabine Lisickou 6:1, 6:4. Stretnutie na centrálnom londýnskom dvorci trvalo 81 minút a malo jednoznačný priebeh.

Nemke zlyhala najsilnejšia zbraň – podanie a istejšia Francúzka ťažila z jej chýb. Za stavu 6:1 a 5:1 Bartoliová nepremenila tri mečbaly pri podaní súperky a tá zdvihla hlavu. Znížila na 4:5, ale jej vzopretie trvalo len niekoľko minút. Bartoliová čistou hrou a esom na záver podčiarkla najväčší úspech svojej kariéry. Turnajom prešla suverénne – bez straty setu.

„Úprimne vyhlasujem, že tomu nemôžem uveriť. Snívala som o takomto triumfe veľmi dlho, už od mojich šiestich rokov. Začala som tu na kurte č. 14 a ak by ste mi vtedy povedali, kde budem stáť o dva týždne, považovala by som to za nemožné. Zavŕšenie esom bol bonus navyše. Po všetkých tých tréningoch podania som si to najlepšie uchovala na takúto príležitosť…,“ skonštatovala Bartoliová na slávnostnom ceremoniáli.

Menovite poďakovala otcovi Walterovi, väčšinu kariéry zároveň svojmu trénerovi. „Neviem, či už môžem začať veriť, že sa to naozaj podarilo. Asi potrvá pár dní, kým sa odhodlám. Teraz je toho na mňa ešte priveľa. Ráno som bol kompletne prekvapený, aká bola Marion pokojná, hoci ona v sebe má túto pôsobivú vyrovnanosť. Dali sme si spolu raňajky, dcéra potom zamierila na rozohrávku so svojím tímom a ja som sa peši pobral do areálu,“ rekapituloval Walter Bartoli.

Nová kráľovná Wimbledonu Marion Bartoliová. Foto: SITA/AP, Anja Niedringhaus
Marion Bartoliová Nová kráľovná Wimbledonu Marion Bartoliová.

Nasadená pätnástka Bartoliová ako 28-ročná získala prvý grandslamový titul, čakala naň rekordne dlho – od roku 2001, keď si prvý raz zahrala na Roland Garros. Odvtedy absolvovala 47 grandslamových turnajov v Melbourne, Paríži, Londýne aj New Yorku, kým sa dočkala pocitu víťazstva. Stabilná hráčka širšej svetovej špičky Bartoliová sa teraz vráti do najlepšej desiatky svetového rebríčka. K 8. júlu si vyrovná osobný rekord v podobe 7. miesta.

Šampiónka si odnáša z areálu All England Lawn Tennis and Croquet Clubu v britskej metropole rekordnú prémiu 1,6 milióna libier a 2000 bodov do svetového rebríčka WTA, zdolanú uteší 800 000 libier a 1400 bodov.

Oba základné údery obojručne hrajúca Bartoliová má v zbierke 8 víťazných turnajov vo dvojhre. V roku 2007 si prvý raz zahrala vo wimbledonskom finále, ale podľahla Američanke Venus Williamsovej. Vlani podľahla už v 2. kole Chorvátke Mirjane Lučičovej-Baroniovej.

Dvojhra žien – finále:
Bartoliová (Fr.-15) – Lisická (Nem.-23) 6:1, 6:4

debata chyba