Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bartoliová a Lisická si zahrajú o vstupenku do siene slávy

Obe milujú hru na tráve a obe majú šancu stať sa nesmrteľnými. Lebo vyhrať Wimbledon znamená zaistiť si vstupenku do tenisovej siene slávy.

06.07.2013 08:00
sabine lisická Foto: ,
Sabine Lisická.
debata

Francúzka Marion Bartoliová aj Nemka Sabine Lisická považujú sobotňajšie finále na tráve londýnskeho All England Clubu za svoj tenisový vrchol. Obom zatiaľ grandslamový titul chýba, u jednej sa to zmení. Ktorá to bude?

"Čaká na ne zápas, ktorý môže v pozitívnom zmysle zmeniť ich kariéry. Dodať im potrebný glanc a vážnosť,“ tvrdí americká legenda Tracy Austinová pre New York Times.

V miernej výhode je pred finále 28-ročná Bartoliová. Nasadená pätnástka si takto dôležitý súboj o titul v Londýne už zahrala. Pred šiestimi rokmi nestačila na Američanku Venus Williamsovú. Teraz však tvrdí, že je po všetkých stránkach lepšou hráčkou a okolnosti jej prajú.

"Do loptičky udieram tvrdšie a lepšie sa pohybujem. Tiež sa dokážem vyrovnať s tlakom v zápasoch, v ktorých nastupujem ako favoritka. Ak by sa mali postaviť proti sebe Marion súčasná a tá spred šiestich rokov, bolo by to jasné víťazstvo tej dnešnej,“ tvrdí odhodlane Bartoliová pre server Ženskej tenisovej asociácie.

O päť rokov mladšia a o deväť miest v rebríčku nižšie postavená Lisická je na tohtoročnom Wimbledone postrachom favoritiek. Najprv v osemfinále šokujúco vyradila obhajkyňu titulu Serenu Williamsovú a potom v semifinále zastavila aj druhú lanskú finalistku Agnieszku Radwanskú. Svojím úsmevom, ale aj slzami šťastia po postupe do finále si dcéra poľských emigrantov v Nemecku získala srdcia veľkej časti fanúšikov v Londýne.

Marion Bartoliová sa teší z postupu do finále... Foto: Reuters, TOBY MELVILLE
Marion Bartoliová Marion Bartoliová sa teší z postupu do finále Wimbledonu.

"Nepoznám krajšie miesto, kde si môžem zahrať prvé grandslamové finále, ako je wimbledonský centrálny kurt. Celý tento turnaj považujem za jednu obrovskú výzvu a zvíťaziť vo finále je tá najväčšia,“ citujú nemecké médiá Lisickú.

Nemci sú z jej výkonov a výsledkov doslova hotoví. Veď na finalistku grandslamového turnaja čakali 14 rokov. V sezóne 1999 sa to naposledy podarilo Steffi Grafovej. Podľahla vtedy práve na Wimbledone Lindsey Davenportovej. Server Spiegel Online pripomína, že Grafová už stihla poslať Lisickej povzbudzujúcu textovú správu a že Boris Becker ju pravidelne spomína vo svojich statusoch na sociálnej sieti. Aj wimbledonské legendy cítia, že im rastie nástupkyňa.

"Želá mi pred zápasmi šťastie a aby som bojovala o každú loptičku. Veľmi si to vážim. Som šťastná,“ povedala Lisická o povzbudzujúcich SMS od Grafovej.

"Doris Becker,“ premenovali anglické médiá Lisickú pripomínajúc slávnejšieho krajana, ktorý mal veľmi účinné podanie. Becker vyhral v 80. rokoch 20. storočia Wimbledon trikrát, Grafová v 80. a 90. rokoch dokonca sedemkrát. Pôjde Lisická v ich stopách?

Finále ženskej dvojhry sa začne v sobotu krátko po 15.00 h SELČ.

Juniorka Uberalová si zahrá o postup do finále
Slovenská tenistka Petra Uberalová (18) si zahrá v semifinále štvorhry dievčat na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone. Spolu so Švajčiarkou Belindou Bencicovou zvíťazili v piatkovom štvrťfinále nad Estónkou Anett Kontaveitovou a Lotyškou Jelenou Ostapenkovou za 56 minút suverénne 6:1, 6:1.
Finalistky deblovej súťaže dievčat z vlaňajších US Open Uberalová a Bencicová sa v sobotňajšom semifinále stretnú s Ukrajinkou Angelinou Kalininovou a Bieloruskou Irinou Šimanovičovou. Zápas sa začne po 17.00 h SELČ. Zatiaľ jediná Slovenka s wimbledonským juniorským titulom je Karina Cíleková-Habšudová. V roku 1990 triumfovala vo štvorhre s Češkou Andreou Strnadovou.
(sita)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba