Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Federer prehráva, dôvod na paniku nevidí

Sedemnásť grandslamových titulov, miesto na historickom piedestáli svetového tenisu, ale aj 32 rokov na krku a stúpajúci počet prehier. Tá zatiaľ posledná musí Rogera Federera veľmi bolieť.

27.06.2013 21:00
Roger Federer Foto:
Roger Federer.
debata (1)

Na wimbledonskej tráve, kde predtým sedemkrát pózoval do kamier s pohárom nad hlavou, tentoraz nezožal úspech a slávu. S Ukrajincom Sergijom Stachovským, 116. hráčom rebríčka, prehral už v 2. kole. Nevedel si poradiť s jeho výborným podaním a ofenzívnou hrou v štýle podanie – volej. Keď po zápase odchádzal, ledva zakýval fanúšikom. Zdúchol skôr, než býval zvyknutý z trávy centrálneho dvorca v All England Clube.

"Niekedy je lepšie odísť bez slávnostného ceremoniálu. Ale tlačovke som sa nevyhol. To sa nedá… Aspoň môžete vidieť, aký som sklamaný,“ podotkol pred médiami po jednej z najťažších prehier v kariére. "Magické, fantastické, výnimočné. Lepšie som hrať nemohol,“ reagoval ukrajinský víťaz.

Federer prišiel o predĺženie šnúry 36 účastí vo štvrťfinále, ktorú rekordne naťahoval na grandslamových turnajoch od svojho prvého víťazstva vo Wimbledone v roku 2003. Prvý raz od roku 2005 prehral s hráčom z druhej stovky rebríčka a navyše na svojom najobľúbenejšom povrchu. Nie sú to všetko signály toho, že sa blíži koniec jednej veľkej tenisovej éry?

"Môžem byť hrdý na to, že som sa dostal 36-krát do štvrťfinále grandslamu. Je to krásne číslo,“ snažil sa zastrieť smútok po predčasnom vyradení. "Takáto prehra sa, samozrejme, znáša veľmi ťažko. Netreba však smútiť. Som zdravý a tenis ma stále baví. Chcem ho hrať ešte niekoľko rokov a ani táto sezóna sa ešte zďaleka neskončila,“ odkázal svojim fanúšikom.

Federer akoby sa nechcel zmieriť s faktom, že s pribúdajúcimi rokmi ubúda z jeho tenisového majstrovstva. Od januára 2010 triumfoval na turnajoch grandslamovej štvorky len vlani vo Wimbledone. A ani ostatných turnajových titulov mu už veľa nepribudlo. V rebríčku ho teraz čaká pád z tretieho na piate miesto.

"Nie je dôvod na paniku. Treba sa vrátiť k poctivej práci a vrátiť sa na dvorce silnejší. Verím, že to dokážem,“ dodal sedemnásobný wimbledonský víťaz.

1 debata chyba