Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dočkajú sa Briti po 77 rokoch? Murray si verí

Za uplynulé desaťročie sa okrem Rogera Federera tešili z víťazstva vo Wimbledone len dvaja tenisti. Švajčiarsky Maestro má sedem titulov, španielsky bojovník Rafael Nadal dva (2008 a 2010) a svetová jednotka Srb Novak Djokovič zatiaľ jeden (2011).

23.06.2013 14:00
Andy Murray Foto:
Andy Murray si chce po roku opäť zahrať finále Wimbledonu.
debata

Tento rok by to chcelo zmenu. Tvrdí to Andy Murray a trúfa si vyhrať najslávnejší turnaj na londýnskej tráve.

Pred začiatkom Wimbledonu je to stále rovnaké. Britské médiá vypisujú o tom, kedy už konečne domáci tenista zdvihne nad hlavu víťazný pohár. A čakanie na prvý triumf od legendárneho Freda Perryho sa natiahlo už na 77 rokov.

„Keď som hral na londýnskej tráve prvý raz, necítil som tlak, ale ani moja hra nestála za veľa. Vlani som si zahral vo finále a odvtedy som permanentne pod tlakom. Ten mi však pomáha k lepším výkonom. Vyhral som olympijské hry aj US Open a nemám sa čoho obávať,“ priznal Murray pred svojou ôsmou účasťou v mužskej dvojhre.

Wimbledon je azda jediný turnaj, kde sa 26-ročný rodák z Dunblane systematicky zlepšuje. Na londýnskej adrese Church Road SW19 začínal v roku 2005 a prebojoval sa do 3. kola. O rok neskôr bol už v osemfinále, o ďalšie dva roky vo štvrťfinále. Potom nasledovali tri semifinálové účasti (2009 – 2011) a vlani finále. Po prehre s Federerom si aj poplakal.

O mesiac sa na rovnakom mieste tešil on – Švajčiarovi nedal šancu vo finále olympijského turnaja a pózoval so zlatou medailou na krku. O dva týždne by ten pocit chcel na posvätnej tráve All England Clubu zažiť ešte raz, ale s víťazným pohárom nad hlavou. Verí, že mu k tomu pomôžu aj skvelí fanúšikovia. Z vlaňajška mu v mysli utkvel plagát, ktorý visel 14 dní vo wimbledonskom areáli: „Tvoja krajina Ťa potrebuje.“ Pochopil to ako odkaz aj pre tento ročník.

"Milujem ten pocit, keď sú diváci hluční a stoja za mnou. Súperi to budú mať proti mne rovnako ťažké ako keď hrá Barcelona proti Manchestru na Old Trafforde,“ cituje Murraya The Daily Telegraph.

Ivan Lendl by rád priviedol Andyho Murraya k... Foto: SITA
Ivan Lendl Ivan Lendl by rád priviedol Andyho Murraya k triumfu na najslávnejšom turnaji.

John McEnroe radí rodeného Škóta do okruhu najväčších favoritov. Tenista s nenapodobiteľnou ľavačkou, ktorý vyhral Wimbledon v rokoch 1981, 1983 a 1984, bude aj tento rok komentovať slávny turnaj pre ESPN.

„Mojím favoritom číslo jeden je Djokovič, ale hneď za ním je Murray. Vlani mu víťazstvo ušlo len veľmi tesne a keďže tento rok chýbal na Roland Garros, bude mať o to väčšiu motiváciu,“ myslí si John McEnroe.

Murray je vo Wimbledone nasadenou dvojkou a pri žrebe obišiel celkom dobre. Na úvod ho čaká Nemec Benjamin Becker, ktorého minulý týždeň zdolal cestou k titulu na prípravnom turnaji v Queen's Clube. Vo štvrťfinále by sa mal podľa papierových predpokladov stretnúť s Francúzom Joom-Wilfriedom Tsongom a v semifinále s víťazom zápasu Federer – Nadal.

„Bol by som radšej, ak by Roger a Rafa boli na druhom konci pavúka, ale v podstate je to jedno. Najprv sa musím dostať do semifinále a potom sa môžem zaoberať ďalším súperom,“ dodal Murray pre server ATP World Tour.

debata chyba