Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal alebo Ferrer? Pohár mušketierov určite zdvihne Španiel

Rafael Nadal vyhral 15 z posledných 16 zápasov nad Davidom Ferrerom, ale odmieta nálepku favorita mužského finále na Roland Garros.

08.06.2013 22:38
David Ferrer Foto: ,
David Ferrer sa dostal do finále bez straty setu.
debata

A to aj napriek tomu, že na parížskej antuke vyhral už sedem titulov. Ak pridá v nedeľu ôsmy, stane sa prvým tenistom s 8 trofejami z niektorého zo štyroch grandslamových turnajov. Zatiaľ je iba jedným zo sedmičky hráčov, ktorým sa to podarilo sedemkrát.

"Necítim sa ako favorit, iba ako finalista,“ vyhlásil Nadal po sobotňajšom hodinovom tréningu pre server ATP. Teší sa, že vo veľkom finále ho vyzve na súboj práve jeho krajan. Pohár mušketierov určite zdvihne nad hlavu Španiel.

"Bude to veľký deň pre španielsky šport. Nestáva sa často, aby hrali vo finále grandslamového turnaja tenisti z jednej krajiny,“ myslí si najlepší tenisový ľavák.

Rafael Nadal a jeho víťazné gesto. Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Rafael Nadal Rafael Nadal a jeho víťazné gesto.

Nadal sa s Ferrerom poznajú už desať rokov a v súkromí sú dobrí kamaráti. Počas turnajov trávia čas spolu, ak je to len trochu možné.

"Hrávame sa v miestnostiach pre hráčov rôzne videohry,“ uviedol Nadal, ktorý je od Ferrera o štyri roky mladší.

Zatiaľ čo pre Nadala to bude sedemnáste grandslamové finále, Ferrer na svoje prvé čakal od roku 2003. Napriek tomu, že má už cez 31 rokov, momentálne hrá najlepší tenis svojej kariéry. Na rozdiel od Nadala cestou do finále nestratil ani set, kým jeho súper štyri.

„Počas turnaja sa neustále zlepšujem a cítim sa dobre. Do finále nesmiem ísť vo vopred porazeneckej nálade. Budem sa snažiť Rafovi to trochu skomplikovať,“ komentoval Ferrer.

Na grandslamových turnajoch sa obaja Španieli stretli na kurte štyrikrát. Pred rokom v semifinále Roland Garros uhral Ferrer iba päť gemov, ale v roku 2011 sa vo štvrťfinále Australian Open tešil z hladkého trojsetového víťazstva práve Ferrer. V tejto sezóne si to rozdali v súťažnom zápase zatiaľ trikrát. A iba na antuke.

Vo finále v Acapulcu to bola jednoznačná záležitosť Nadala (6:0, 6:2). Na nedávnych turnajoch série Masters 1000 v Ríme a Madride síce opäť triumfoval mladší z oboch finalistov, ale v oboch prípadoch sa muselo ísť do tretieho setu.

"Tie posledné dva zápasy boli tesné. Aj teraz v Paríži očakávam vyrovnaný boj,“ podotkol Nadal.

V otvorenej ére tenisu po roku 1968 sa práve Španieli tešili z triumfu v Paríži najčastejšie. Na trinástich tituloch sa podieľali šiesti hráči, Ferrer sa môže stať siedmym španielskym víťazom. Zatiaľ posledné španielske finále sa datuje 11 rokov dozadu. Albert Costa v ňom zdolal Juana Carlosa Ferrera. Dnes sú už obaja v tenisovom dôchodku.

debata chyba