Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zuzana Kučová: Zvíťazila som sama nad sebou

Nestáva sa často, že slovenský športovec sa postará o veľké prekvapenie na veľkom turnaji. Na tenisovom Roland Garros v Paríži sa to podarilo úspešnej kvalifikantke Zuzane Kučovej, ktorá v 1. kole dvojhry žien vyradila nasadenú dvadsaťštvorku, Nemku Juliu Görgesovú 7:6 (8), 6:0.

27.05.2013 20:01
Roland Garros, Zuzana Kučová Foto: ,
Zuzana Kučová v zápase proti Nemke Görgesovej.
debata

Skúsená tridsiatnička Kučová už hrá tenis viac pre radosť a do Paríža prišla zakončiť svoju kariéru na profesionálnej úrovni. So svojím najobľúbenejším turnajom sa však akosi nevie rozlúčiť.

Spolu s kvalifikáciou ste vyhrali na parížskej antuke už štyri zápasy a do 2. kola na grandslamovom turnaji ste sa prebojovali prvý raz. Ako je to možné?
Chcela som si to užiť, zahrať si schuti a so srdcom. Nezľakla som sa úspechu. Nedá sa porovnať, ako vnímam tenis teraz a ako to bolo predtým. Mám utriedené myšlienky, konečne som našla sebadôveru.

S akou taktikou ste nastupovali na zápas proti hráčke najlepšej svetovej tridsiatky Görgesovej?
Taktiku na Juliu som nemala žiadnu. Môj cieľ bol zvíťaziť sama nad sebou a nad mojím strachom z lepších hráčok. To mi v minulosti často zväzovalo ruky. Proti Görgesovej som už od prvého gemu našla dôveru v seba a potom to už išlo akoby samo.

Čo rozhodlo o vašom víťazstve najmä v koncovke prvého setu, keď ste obe nepremenili niekoľko setbalov?
Aj keď som nepremenila tri setbaly za stavu 6:5, stále som si verila. Chytila som začiatok druhého setu a aj zvyšok som psychicky zvládla. Som veľmi šťastná, že som to dokázala. Vyrátala som si, že dnes som mala šťastný deň.

Kde sa vo vás vzalo toľko sebavedomia a radosti z tenisu, lebo najmä v druhom sete to bol suverénny výkon?
Po veľmi náročnom prvom sete som sa snažila naďalej sústrediť na každú loptičku. S pribúdajúcimi hrami na mojej strane to už bola len radosť z toho, ako mi to pekne ide.

Ako ste vnímali povzbudzovanie Slovákov v hľadisku?
Počula som ich. Veľmi to pomáha, keď zakričia moje meno. Sú medzi nimi klasickí fanúšikovia, ale aj známi. Počas kvalifikácie tu bol so mnou otec, ale musel odísť vzhľadom na to, že musel byť doma pri maturitách.

Čo viete o najbližšej súperke Virginii Razzanovej, ktorá pred rokom v Paríži šokujúco vyradila Serenu Williamsovú už v 1. kole?
Virginiu poznám už veľmi dlho. Stretli sme sa len raz na tvrdom povrchu pred troma rokmi v Portoroži a prehrala som vo dvoch setoch. Môj cieľ je odohrať zápas s radosťou, vydať zo seba maximum a skúsiť si predĺžiť ešte tento týždeň v Paríži.

Po tomto nečakanom úspechu nezmeníte plány definitívne skončiť kariéru a venovať sa už len zápasom v ligových súťažiach družstiev?
Rozhodnutie skončiť platí. Už som aj zrušila prihlášku do Baku. Toto je definitívne môj posledný turnaj. Už som zmeškala dve ligové súťaže – v sobotu v Holandsku a v nedeľu v Rakúsku. V stredu nestihnem Holandsko, takže mi padli tri štarty.

debata chyba