Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Serena vyčnieva. Jej tenis sa blíži k mužskému, tvrdí tréner Pláteník

Svetová jednotka Serena Williamsová (31) má veľkú šancu po 11 rokoch triumfovať na Roland Garros v Paríži. Výsledky posledných turnajov ukazujú, že ostatné hráčky prevyšuje aj o triedu. Tvrdí to tenisový tréner Vladimír Pláteník (37).

26.05.2013 11:15
debata (1)

"Serena má hlavu inde ako väčšina jej súperiek. Je uvoľnená a tenis si užíva, iné hráčky sú v kŕči a to ona využíva,“ hovorí Pláteník, ktorý v minulosti viedol aj hráčky širšej svetovej špičky Dominiku Cibulkovú či Naďu Petrovovú.

Serena Williamsová. Foto: SITA
Serena Williamsová Serena Williamsová.

Nie je zvláštne, že Serena Williamsová dominuje aj po tridsiatke takým suverénnym spôsobom ženskému tenisu?
Veková hranica neexistuje. Keď sa trénuje správne, tak sa to dá. V mužskom tenise sú toho príkladom Federer alebo Štěpánek. Som v kontakte s akadémiou Patricka Mouratogloua vo Francúzsku, kde sa Serena pripravuje. Videl som nejaké videá z jej kondičnej prípravy. Nie je bežkyňa na dlhé trate, ale je veľmi rýchla na prvých pár metroch, má rýchle štarty a reakcie. Je rýchlejšia ako hráčky, ktoré vyzerajú byť viac fit. Celá jej herná stratégia je veľmi dobrá a funguje. Hrá ekonomicky a na dvorci robí správne veci. V ženskom tenise je rozhodujúca mentálna stránka a Serena má hlavu inde ako väčšina jej súperiek. Je uvoľnená a tenis si užíva, iné hráčky sú v kŕči a to ona využíva.

Čím to je, že ani fyzicky výborne pripravené hráčky s agresívnym štýlom ako Azarenková a Šarapovová ju nevedie zastaviť?
Mariu Šarapovovú mám ako hráčku veľmi rád, ale nie je komplexná. Keď má zahrať skrátenú loptu, tak ju nezahrá, ale Serena áno. Aj Viktoria Azarenková v poslednom čase trochu stagnuje. Ani ostatné hráčky zo špičky neurobili kroky vpred, zatiaľ čo Serena hrá konštantne veľmi dobre a ešte sa aj zlepšuje. Je to najkomplexnejšia hráčka.

Aký máte vzťah k antukovému superturnaju v Paríži?
Keď som ešte hrával ako junior, Paríž mi veľmi nesedel. Prekážalo mi množstvo ľudí a najmä, že sa tam nehovorí po anglicky. Časom som pochopil, že Francúzi si tiež radi strážia svoju turnajovú históriu a sú na to hrdí. Turnaj Roland Garros som si definitívne obľúbil v roku 2009, keď tam Dominika Cibulková uhrala pod mojím vedením semifinále. Dodnes mám na to pekné spomienky.

Vladimír Pláteník. Foto: Ľuboš Pilc
Vladimír Pláteník Vladimír Pláteník.

Slovenský tenis má päť hráčok v hlavnej súťaži vrátane úspešnej kvalifikantky Kučovej. Je to pre takú malú krajinu úspech?
Je dobré, keď máme ešte niekoľko hráčok v prvej stovke. Profesionálny tenis je finančne veľmi náročný šport a v našich podmienkach sa robí úplne inak ako v silných krajinách ako sú Francúzsko alebo Veľká Británia, kde má tento šport výraznú podporu aj zo zväzu. Ich hráčov sprevádzajú na grandslamových turnajoch početné tímy, my obrazne povedané – robíme na kolene. U nás si môžu dovoliť lepšie zázemie iba tí najlepší ako sú Cibulková, Hantuchová alebo Kližan. Takže určite je úspech, keď má Slovensko v hlavnej súťaži na Roland Garros toľko hráčov.

Nedávno ste sa druhý raz trénersky rozišli s Belgičankou Wickmayerovou. Prečo?
Vedel som, do čoho idem, keď ma druhý raz oslovili vlani v novembri. Prvé dva mesiace boli dobré. Mali sme kvalitnú kondičnú prípravu na Slovensku vďaka Marošovi Molnárovi, v Aucklande na začiatku roka sa dostala až do finále. Potom však prišlo pár prehier, viaceré tesné v troch setoch a Yanina začala pochybovať o sebe, možno aj o mne a začala stagnovať. Bol to viac psychický ako herný problém. Dohodli sme sa teda, že ukončíme spoluprácu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba