Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal útočí na ôsmy titul z parížskej antuky

Najbolestivejší alebo aj najťažšie vybojovaný. Také prívlastky má tenisový superturnaj, ktorý sa už v nedeľu začne v Paríži.

26.05.2013 07:00
Rafael Nadal Foto:
Rafael Nadal.
debata

Jediný zo štyroch grandslamových sa hrá na antuke, päťsetové súboje tam trvajú aj vyše štyroch hodín a trofej pre mužského šampióna váži 14 kg.

Nie tak dávno bol Roland Garros najmä turnajom antukových špecialistov a nečakaných víťazov. Andres Gomez, Sergi Bruguera, Mariano Puerta či Gaston Gaudio sú mená, ktoré by ste márne hľadali na zozname víťazov iných grandslamových turnajov. Už niekoľko rokov to neplatí. Zásluhou Rafaela Nadala sa od sezóny 2005 píše nová éra majstrovstiev Francúzska.

Za osem rokov tam španielsky ľavák získal sedem titulov a z 53 zápasov prehral jediný (v roku 2009 ho v osemfinále nachytal Švéd Söderling). Viac prvenstiev z parížskej antuky má len legendárny Francúz Henri Cochet. Nazbieral ich deväť, ale v súčte dvojhry, štvorhry a mixu.

"Mám v Paríži dva ciele. Z dlhodobého hľadiska dostať sa čo najďalej a z krátkodobého začať svoj prvý zápas tak, aby som mal z toho dobrý pocit,“ vravel Nadal španielskym novinárom, keď ho vyrušili počas štvrtkového tréningu v areáli Rolanda Garrosa.

Jeho víťazné čísla na antuke aj v tomto roku vyrážajú dych. Do finále sa dostal na všetkých siedmich turnajoch, na ktorých hral a našiel len dvoch premožiteľov. Okrem šiestich antukových trofejí pridal aj jednu z tvrdého povrchu v Indian Wells. A to vlani vynechal viac ako polovicu sezóny pre problémy s kolenom a do profikolotoča sa zapojil až vo februári po niekoľkých odkladoch.

Nedávno v rímskom finále Nadal vytrieskal Rogera Federera 6:1, 6:3. Švajčiarskemu rekordérovi v počte grandslamových titulov (17) v 31 rokoch zrejme dochádza dych. Do Paríža pricestoval bez víťazného turnaja v tejto sezóne a to sa mu stalo prvý raz za posledných 13 rokov.

Roger Federer. Foto: SITA
Roger Federer Roger Federer.

"Som zdravý, hrám dobre a tenis si naďalej užívam. Samozrejme, favoritom nie som. Je ním Nadal, čo nie je na tomto turnaji nič nové,“ cituje Federera server Tennis Earth.

Tretím do partie adeptov na celkové víťazstvo je Novak Djokovič. Srbský zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu počas tohto týždňa odohral charitatívny futbalový zápas, stretol sa s jazdcami formuly Fernandom Alonsom a Felipem Massom, ale už preladil na tenis. Tento rok však na antukových turnajoch s výnimkou Monte Carla neoslnil.

V Madride ho zastavil mladý Bulhar Dimitrov a naposledy v rímskom štvrťfinále nestačil na Čecha Berdycha, hoci viedol 6:2 a 5:2. Napriek tomu si legendárny nemecký tenista Boris Becker myslí, že Djokovič má na to, aby zastavil v Paríži Nadala. A pridal tak do zbierky jediný grandslamový titul, ktorý mu v nej chýba.

Novak Djokovič. Foto: Reuters
djokovic Novak Djokovič.

"So svetovou jednotkou treba vždy rátať. Nadala už na antuke viackrát zdolal a aj v tomto roku sa mu to podarilo. Verím, že sa zopakuje minuloročné finále, ale teraz sa bude tešiť srbský tenista,“ povedal Becker o Djokovičovi pre ESPN.

Prvá časť predpovede mu určite nevyjde. Finále si Nadal a Djokovič nezopakujú, lebo sa stretnú už v semifinále, ak sa tam prebojujú. Nadal vzhľadom na dlhší herný výpadok vlani klesol v rebríčku a teraz je nasadenou trojkou. Aj to len preto, že svetová dvojka Andy Murray sa odhlásil pre zranenie chrbta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba