Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Federer nebol pre Nadala súperom v rímskom finále

Malo to byť veľké finále dvoch veľkých súperov, ale nič z toho nebolo. Roger Federer nebol na antuke v Ríme dôstojným protivníkom Rafaelovi Nadalovi.

19.05.2013 19:49
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal.
debata

Španiel vyhral 6:1, 6:3 a oslávil šiesty turnajový triumf v sezóne. Za stavu 6:1 a 5:1 sa Federer predsa len nadýchol k lepšiemu výkonu, ale po dvoch víťazných gemoch ho opäť zastavili nevynútené chyby. V zápase ich urobil dokopy tridsaťdva, zatiaľ čo jeho súper iba osem.

"Nebol to môj deň vo finále. Rafa bol kompletne vo všetkom lepší a ja mu gratulujem k titulu,“ vravel Federer pri slávnostnom odovzdávaní pohárov. Tridsaťjedenročný Švajčiar stále čaká na prvé turnajové víťazstvo od augusta minulého roku, keď triumfoval v americkom Cincinnati.

Zato Nadal má na antuke fazónu, na akú sme na neho zvyknutí. Tento rok odohral vzhľadom na pretrvávajúce problémy s kolenom iba osem turnajov. Na všetkých sa dostal do finále a šesť z nich premenil na víťazstvá. Antukový kráľ prehral iba s Novakom Djokovičom v Monte Carle a Horaciom Zeballosom vo Viňa del Mar. Splnil si tým antukovú normu maximálne dvoch prehier v jednej sezóne.

Drží si ju od roku 2005. V sezónach 2006 a 2010 neprehral na najpomalšom podklade dokonca ani raz. Pred Roland Garros v Paríži, ktorý sa začína už o týždeň, bude opäť najväčším favoritom. Na antukovom superturnaji, ktorý už sedemkrát vyhral, bude nasadený ako štvrtý, keďže po triumfe v Ríme sa posunul z piateho na štvrté miesto v rebríčku.

"Toto víťazstvo je pre mňa veľmi emotívne. V Rím sú skvelí fanúšikovia, mám rád toto mesto a atmosféru v ňom,“ prihovoril sa Nadal divákom plynulou taliančinou.

Ľavák z Mallorcy získal titul na Foro Italico už siedmy raz. Federera zdolal v tridsiatom vzájomnom zápase dvadsiaty raz. Do vitrína si postaví 56. víťaznú trofej z turnajov, štyridsiatu prvú z obľúbenej antuky. Práve v Ríme dosiahol v minulosti jedno zo svojich najväčších víťazstiev a práve nad Federerom. Mal iba 19 rokov, keď v roku 2006 zdolal Švajčiara vo finále 7:5 v tajbrejku piateho setu, hoci predtým odvracal dva mečbaly. Už vtedy ešte ako tínedžer naznačil, že na antuke vyrástol nový fenomén.

debata chyba