Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Liptáka motivuje, že môže prvý zdolať Rusov

Má 35 rokov, za sebou solídne trénerské skúsenosti a pred sebou možno životný zápas vo funkcii kapitána slovenskej tenisovej reprezentácie.

19.04.2013 06:00
Hantuchová, Lipták Foto: ,
Daniela Hantuchová a Matej Lipták.
debata

Šéfom tímu v Pohári federácie je Matej Lipták od roku 2009 a v Moskve ho počas víkendu čaká jubilejný desiaty zápas v najprestížnejšej ženskej tímovej súťaži. Dosiahne siedme víťazstvo? "Ľahšia otázka sa nenájde?“ zareagoval pobavene rodák z Kremnice, ale vzápätí sa rozhovoril:

"Zápas s Ruskom vnímam ako vrchol nášho niekoľkoročného snaženia. Nejdeme do súboja ako favoriti a hráme na súperovej pôde. Zo skúseností s naším tímom viem, že to môže byť naša výhoda. Baby nemajú príliš rady, keď musia plniť úlohu favoritiek a tými v Rusku určite nebudú.“

Charakteristika ruského tímu nerobila Liptákovi problém. "Ruský tím je najširší na svete, čo sa týka kvality jednotlivých hráčok. Ak sa nedarí jednej, zaskočí za ňu druhá. Neúčasť Šarapovovej ma ani neprekvapila, avizovanú zostavu s Kirilenkovou a Pavľučenkovovou do dvojhry som v podstate očakával. Vo štvorhre majú hneď niekoľko kvalitných párov, ktoré patria medzi absolútnu špičku.“

Rusi sa najprv vyjadrili, že v Moskve nemajú voľnú halu na termín 20. – 21. apríla. Nakoniec ju našli v Športovom komplexe Krylatské, kam sa súťažne vracajú po 9 rokoch.

"Čo viem od Rusov, je to pomerne útulná hala a pôvodne slúžila na rýchlokorčuľovanie. Rusi vedia byť dobrí fanúšikovia. Mám s nimi skúsenosť z turnaja Kremlin Cup v Moskve, ale fedcupovú atmosféru som tam ešte nezažil,“ podotkol kapitán.

Na záver ešte štatistická zaujímavosť: slovenskí tenisti v Davisovom pohári, resp. tenistky v Pohári federácie zatiaľ nikdy nezdolali Rusko. Všetky štyri zápasy v oboch súťažiach sa skončili tesným víťazstvom súpera 3:2. Bude piaty pokus v Moskve prelomový? "Viem o tom a je to určite motivácia navyše. Rusko sa neporáža každý deň v žiadnom športe. Tak to treba skúsiť,“ zakončil Lipták.

Žreb určí súperky

V piatok sa priamo v zápasovej hale v Krylatskom uskutoční od 11.00 žreb fedcupového semifinále Rusko – Slovensko. Ak sa papierové predpoklady o nasadení hráčok potvrdia, v sobotu si zmerajú sily slovenská jednotka Dominika Cibulková s ruskou dvojkou Anastasiou Pavľučenkovovou a slovenská dvojka Daniela Hantuchová s domácou jednotkou Mariou Kirilenkovou. Pôjde len o to, ktorý zápas sa začne o 13.00 SELČ ako prvý. V nedeľu odohrajú od 12.00 SELČ ďalšie dve dvohry a aj štvorhru, ktorá môže rozhodnúť o víťazovi za prípadného stavu 2:2.

debata chyba