Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková sa dočkala: v Moskve získala svoj prvý titul

Slovenská tenistka Dominika Cibulková získala svoj premiérový titul vo dvojhre na hlavnej profesionálnej úrovni. V nedeľňajšom finále singlovej súťaže na turnaji WTA Kremlin Cup v Moskve zvíťazila nad Estónkou Kaiou Kanepiovou za 157 minút 3:6, 7:6 (1), 7:5.

23.10.2011 14:03 , aktualizované: 15:52
Cibulková trofej Foto: ,
Dominika Cibulková s trofejou za víťazstvo na Kremlin Cupe.
debata

Cibulková dosiahla v treťom sete brejk, svoj prvý v tomto dueli, v tzv. Tildenovom geme, teda za stavu 3:3 – súperka jej sama premenila šancu hrubou dvojchybou. Ešte však zďaleka nebolo rozhodnuté. Slovenka síce mala v ôsmom geme dovedna tri loptičky na potvrdenie úniku, ale neodolala štvrtému brejkbalu urastenej Estónky – 4:4.

Dominika Cibulková. Foto: TASR, AP
Dominika Cibulková Dominika Cibulková.

Vzápätí Cibulková znova zapla na príjme a využila tretiu šancu odskočiť na 5:4. Podávanie na triumf však nezvládla: ponúkla protivníčke dva brejkbaly v rade a Kanepiová pri tom druhom trafila odvážny forhend inside-out presne na bočnú čiaru – 5:5. Známe burcujúce „pome!“ sa ozvalo v jedenástej hre po tom, ako evidentne postupne slabnúca Estónka pod ťarchou ďalšieho brejkbalu poslala forhend do siete. V dvanástej hre za stavu 40:15 pre Cibulkovú skončil Kanepiovej forhend v sieti a Slovenka sa od radosti zrútila na zem.

V prvej časti inkasovala Cibulková brejk na 1:3 po tom, ako sama v tretej hre nezužitkovala tri možnosti (pričom v druhom geme odvrátila rovnaký počet hrozieb). V druhom sete sa pod strechou Olympijského štadióna, začiatkom novembra dejiska finále Fed Cupu medzi Ruskami a Češkami, zrodil jediný brejkbal – mala ho Kanepiová pri skóre 5:5, ale trestuhodne pokazila smeč. Cibulková vstúpila do tajbrejku dvojchybou, zvyšok „lotérie“ však zvládla bravúrne a v pokračovaní – najmä od začiatku tretej hodiny tohto súboja – bola cieľavedomejšou, sebavedomejšou aj fyzicky disponovanejšou hráčkou.

Slovenka síce zahrala o 22 víťazných úderov menej (20:42), zároveň však mala výrazne istejšiu ruku (nevynútené chyby 47:75). Cibulková premenila 3 z 9 brejkbalov, Kanepiová takisto 3 z až 11 príležitostí preraziť servis. Estónka nastrieľala 10 es podľa štatistiky z ukazovateľa skóre Tenisovej asociácie žien (WTA). Po svojom druhom servise však získala len 44 % takto rozohraných fiftínov, zatiaľ čo súperka až 59 %.

Radosť Dominiky Cibulkovej. Foto: TASR, AP
Cibulková radosť 3 Radosť Dominiky Cibulkovej.

Cibulková uspela vo svojom štvrtom rozhodujúcom zápase. Minulý týždeň v Linzi podľahla vo finále Češke Petre Kvitovej a už v sezóne 2008 v americkom Amelia Island Ruske Marii Šarapovovej a v kanadskom Montreale ďalšej členke „zbornej“ Dinare Safinovej. Bývalá dvanástka počítačového poradia si odnáša z ruskej metropoly 470 bodov do hodnotenia a šek na 118 500 USD. Kanepiovej, ktorá sa zatiaľ jediný raz radovala vlani na antuke v Palerme, patrí 320 bodov a 64 300 dolárov.

Dominika Cibulková: „Som veľmi šťastná, prežívam najúžasnejší pocit, aký som kedy mala. Je to úplne najkrajšie, veľmi emotívne. V prvom sete som hrala trošku príliš defenzívne, nechala som sa tlačiť. Kanepiovej vychádzala taktika hrať mi vysoké lopty do bekhendu. Povedala som si, že musím do toho viac ísť, obiehať si to, hrať agresívnejšie. V druhom a treťom sete už som bola vo výmenách omnoho lepšia, ale ona mala veľmi dobrý servis, ktorým si pomáhala. Moje víťazstvo neprišlo samo, bolo vydreté. Keď som si neudržala podanie za stavu 4:3 a potom aj 5:4 v treťom sete, naozaj mi nebolo najľahšie, psychika tam zohrávala svoju úlohu. Ukázalo sa však, že už som skúsenou hráčkou – dokázala som si s touto situáciou poradiť a napokon som to zvládla.“

Spoludržiteľka Hopman Cupu 2009 Cibulková dosiaľ bola po Číňanke Šuaj Pcheng (16.) druhou najvyššie rebríčkovo postavenou hráčkou bez čo i len jednej trofeje na konte. Z turnajového úspechu sa naposledy radovala v novembri 2006 v Bratislave na podujatí Ritro Slovak Open pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Turnaj v Moskve bol jej posledným vystúpením v sezóne. 

Dvojhra – finále:

Dominika Cibulková (SR-8) – Kaia Kanepiová (Est.) 3:6, 7:6 (1), 7:5

Dominika Cibulková.
Dominika Cibulková.
+7Dominika Cibulková.
debata chyba