Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rybáriková to v Birminghame dotiahla do triumfálneho konca

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková vyhrala turnaj WTA v Birminghame a dosiahla najväčší úspech svojej kariéry. Vo finále zdolala Na Li 6:0, 7:6.

14.06.2009 14:45 , aktualizované: 17:12
Magdaléna Rybáriková Foto: ,
Magdaléna Rybáriková.
debata

Dvojhra – finále – priebežne:

Magdaléna Rybáriková (13-SR) – Na Li (4-Čína) 6:0, 7:6 (2)

Rybáriková odvrátila v druhom dejstve pri vlastnom podaní dva setbaly – forhendom protivníčky zo sľubnej ofenzívnej pozície do siete a vlastným nekomprimisným „klincom“ zblízka (boli to napokon zároveň jediné dva brejkbaly, ktorým čelila) – a perfektne zvládla neskorší tajbrejk: od stavu 1:1 dosiahla šnúru piatich bodov, vrátane dvoch minibrejkov. Pri jej druhom mečbale prišlo rozhodnutie o bekhendovej chybe Na Li z empajru. Úvodným dejstvom, v ktorom súperka urobila 15 nevynútených chýb v porovnaní s jedinou Slovenkinou, „preletela“ zverenkyňa Mojmíra Mihala za 22 minút.

Magdaléna Rybáriková (SR): „Je to úplne úžasný pocit, najkrajší v mojej doterajšej kariére. Zároveň dúfam, že ho nezažívam naposledy. Pred zápasom som bola nervózna, ťažšie sa mi zaspávalo a ráno som sa zobudila skôr, ale s príchodom na kurt to zo mňa spadlo. Pokojne som hrala moju hru, začala som veľmi dobre a nedávala som Na Li najmä pri servise takmer žiadnu šancu. Navyše, veľmi dobre som aj returnovala, hrala som agresívne, veľa som toho vybehala. Súperka musela zo mňa byť dosť nešťastná, možno aj preto kazila. Na rozdiel od Mirzovej, ktorú som zdolala v semifinále, to tam Na Li viac ukladá, nepočína si až natoľko aktívne. Vyhovovalo mi to. Tlačila som skôr ako ona a v tom spočívala cesta. Po hladkom prvom sete som si však hovorila, že to ešte môže byť ťažké. Snažila som sa stále naplno koncentrovať predovšetkým pri vlastnom podaní. Napokon som pri ňom bola dva setbaly dolu, ale zvládla som to. Celkovo už mi predsa len tuhli ruky, nedávala som ani toľko returnov. V tajbrejku som mala pocit, že Číňanka je napätejšia. Ja som bola až prekvapivo v pohode, netriasli sa mi kolená a chyby Na Li ma len povzbudili. Som teraz veľmi šťastná a užívam si to.“

Na Li (Čína): „V sobotu som prvý raz v života vyhrala nad Šarapovovou, možno preto som dnes nehrala tak dobre (smiech). Z tohto triumfu som bola veľmi rozrušená a stále som si hovorila, že naň musím teraz zabudnúť, lebo ma čaká finále s Rybárikovou. Ale nevyšlo mi to.“

Na Li (20. vo svetovom rebríčku) je držiteľkou dvoch singlových primátov, vlani na OH v Pekingu prenikla do semifinále a v sobotu vyradila niekdajšiu líderku počítačového poradia, ruskú rekonvalescentku Mariu Šarapovovú, dvakrát 6:4. Nedeľňajší duel bol – hoci v značnom predstihu – veľmi zaujímavý aj vzhľadom na februárový fedcupový zápas Slovensko – Čína.Rybáriková, momentálne 58. v renkingu, v osemfinále vo štvrtok nečakane zastavila jednotku miestneho „pavúka“ – Číňanku Ťie Čeng (7:6 /10/, 6:4).

Rybáriková sa stala šiestou Slovenkou, ktorá získala titul na turnaji okruhu WTA. Na čele figuruje Henrieta Nagyová s deviatimi trofejami. Po tri víťazstvá majú na konte Daniela Hantuchová a Radka Zrubáková (ešte pred érou samostatnosti), dve Martina Suchá a zhodne jedno Karina Cíleková-Habšudová a teraz Rybáriková. S výnimkou Hantuchovej a čerstvej birminghamskej šampiónky všetky ďalšie víťazky zo SR už ukončili svoju profesionálnu kariéru.

Do nedele posledný slovenský úspech bol datovaný 28. októbrom 2007, keď Hantuchová zvíťazila v Linzi. Ako jediná zároveň uspela na najvyššej úrovni Tier I (momentálne Premier) a to hneď dvakrát v Indian Wells. Podujatie v Birminghame malo kategóriu International. Od Hantuchovej spomenutého triumfu v Linzi bola dvakrát vo finále Dominika Cibulková, to vlani v Amelia Island na Floride a v Montreale.

debata chyba