Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Murray: Zápasy v tenise sa predávajú

Britská tenisová jednotka Andy Murray sa pridal k čoraz početnejšej skupine hráčov, ktorá bije na poplach vyvolaný podozreniami z manipulovania zápasov v bielom športe.

09.10.2007 17:17
debata

„Všetci hráči sú z toho znechutení, ale veľmi dobre vedia, ako to funguje. Dokázať, že niekto úmyselne ovplyvnil zápas, je veľmi ťažké,“ spochybnil úsilie Asociácie tenisových profesionálov (ATP) monitorovať a vyhodnotiť pochybné zápasy Murray.

„Hráč môže podávať excelentný výkon a prídu posledné gemy setu, urobí zopár chýb, pridá sa niekoľko dvojchýb a máte to,“ popísal škótsky mladík jeden z bežných scenárov a pre rozhlasové vysielanie BBC priblížil aj motiváciu takýchto úmyselných výpadkov: „Sú tu tenisti, ktorí musia každý týždeň hrať turnaj, aby si zarobili, a za prehru v prvom kole zinkasujú len nejakých 2500 eur. Navyše aj letenky niečo stoja. Kariéra trvá 10 až 12 rokov a kým ste schopný hrať, musíte zarábať. To však nikoho neospravedlňuje.“

V ostatnom období boli v médiách v súvislosti s témou možných stávkových podvodov skloňovaní napríklad Srb Novak Djokovič, Rus Dmitrij Tursunov, Belgičania Giles Elseneer a Dick Norman, Švéd Thomas Johansson, Fín Jarkko Nieminen či Brit Arvind Parmar. Bez výnimky išlo o hráčov, ktorí sa stretli s takýmito ponukami, ale odmietli ich.

Lavínu spustil duel Rusa Nikolaja Davydenka s Argentínčanom Martinom Vassallom-Arguellom v poľskom Sopote. Webová stávková burza Betfair vtedy referovala o obrate 7 miliónov USD, čo je približne desaťnásobok štandardu. Väčšina prostriedkov bola investovaná na triumf argentínskeho outsidera, a to dokonca aj po tom, ako prehral prvý set hladko 2:6 a kým vyvstalo Davydenkovo zranenie. Rus sa v druhom dejstve nechal ošetrovať a v treťom odstúpil pre problémy s ľavou nohou. Médiá neskôr priniesli zoznam viacerých podobne podozrivých zápasov z minulosti.
Vedenie Asociácie tenisových profesionálov ATP kauzu Davydenko – Vassallo Arguello vyšetruje a okrem iného nadviazalo spoluprácu s „ostrovným“ vrcholným dostihovým subjektom British Horseracing Authority, ktorý má z boja proti korupcii a podvodom väčšie skúsenosti.

Ku konkrétnym opatreniam smerujú aj rokovania medzi Medzinárodnou tenisovou federáciou (ITF), Výborom grandslamových turnajov, ATP a Tenisovou asociáciou žien (WTA). „Pripravujeme vytvorenie avizovanej celosvetovej Jednotky pre integritu tenisu, ktoré je pre nás momentálne prioritou. Máme za sebou už niekoľko veľmi konštruktívnych rokovaní a ďalšie sa ešte uskutočnia,“ potvrdil prezident ATP Etienne de Villiers.

debata chyba