Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V kauze Beck zatiaľ víťazí mlčanie

V kauze okolo údajného pozitívneho dopingového nálezu tenistu Karola Becka zavládlo ticho. Daviscupový reprezentant Slovenska sa s médiami na túto tému nebaví a mlčí aj tenistov otec, ktorý by mal v celom prípade tiež hrať dôležitú úlohu.

07.12.2005 19:01
Karol Beck Foto:
Karol Beck na tréningu.
debata

Žiadne informácie, ktoré by potvrdzovali alebo vyvracali špekulácie o Beckovom dopingu, nemá Slovenský tenisový zväz a ani Antidopingový výbor Slovenska. „Už šesť týždňov registrujeme šumy okolo Karola Becka. Všetky však pochádzajú len z médií. Podľa pravidiel Medzinárodnej tenisovej federácie by mala celá komunikácia až do uzatvorenia prípadu prebiehať len medzi ITF a hráčom. My sa môžeme o všetkom dozvedieť až po skončení vyšetrovania,“ uviedol generálny sekretár antidopingového výboru Miroslav Motyčík.

Motyčík zároveň potvrdil, že tohto roku sa počas daviscupových stretnutí Slovenska vykonávali dopingové kontroly dvakrát – v marci na zápase 1. kola proti Španielsku a v septembri na semifinále proti Argentíne. „Testy robila na objednávku ITF švédska súkromná spoločnosť International Doping Test Management, ktorá vykonala šesť odberov,“ uviedol Motyčík.

Uzavretie dopingového prípadu v tenise môže trvať aj niekoľko týždňov. Rusa Alexa Bogomolova nachytali dopingoví inšpektori na januárovom grandslamovom turnaji Australian Open, konečný verdikt však vyniesli až o deväť mesiacov neskôr.

„Celá procedúra trvá nejaký čas. Ak je A-vzorka pozitívna, firma, ktorá uskutočnila test, informuje ITF a tá písomne kontaktuje hráča. Ten má istý čas, aby sa vyjadril a prípadne požiadal o vykonanie B-vzorky. Po potvrdení pozitívneho nálezu, nasleduje takzvaný hearing, čiže vypočutie hráča, ktorý môže sa môže obhájiť. Celý proces, ktorý môže trvať aj niekoľko týždňov, sa deje len medzi ITF a hráčom,“ popísal celý proces Motyčík.

Antidopingový výbor ešte podľa Motyčíka oficiálne nepožiadal ITF o stanovisko k vyšetrovaniu, keďže na to nedostal žiadny podnet. Denník Pravda preto podal podnet na Antidopingový výbor Slovenska, aby sa ku kauze vyjadrila ITF.

Vývoj kauzy Karol Beck

  • 25. októbra. Karol Beck vzdal na turnaji v ruskom Petrohrade zápas 1. kola proti Rusovi Južnému pre zranenie kolena. Beck vzápätí odvolal účasť na bratislavskom challengeri, aby sa mohol doliečiť a pripraviť na finále Davis cupu.
  • 12. novembra.  Beck pre denník Pravda poprel informácie o pozitívnom dopingovom teste. „O ničom neviem, to je všetko. Viac k tomu nemám čo dodať,“ uviedol Beck v esemeske. „Neviem, čo mám na to povedať. Zatiaľ to popieram,“ dodal tenistov otec.
  • 1. decembra. Kapitán daviscupového tímu Slovenska Miloslav Mečíř nominoval do úvodných dvojhier finále proti Chorvátsku Dominika Hrbatého a Karola Becka. Beck potvrdil, že koleno je úplne v poriadku a na zápas proti Ljubičičovi sa teší.
  • 2. decembra. Becka nahradil Karol Kučera. Podľa oficiálnej verzie si Beck na dopoludňajšom tréningu zranil koleno. „Aj keby sme niečo vedeli, tak nie sme takí hlupáci, aby sme vám to povedali,“ reagoval Hrbatý na poznámku o Beckovom údajnom dopingu.
  • 7. decembra. Denník 24 hodín uverejnil nepodloženú informáciu, že Beck mal pozitívnu aj B-vzorku a ide o tvrdý doping (anaboliká). Slovenská vláda navrhla na štátne vyznamenanie celý daviscupový tím okrem Becka.
debata chyba