Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nitra i Spišská potvrdzujú, že úspech sa nedá kúpiť. Čo je X-faktor finalistov? Mne by to nesedelo, vraví Valábik

V extraligovom finále hrajú proti sebe mužstvá, s ktorými sa príliš nepočítalo. Spišiaci nastúpili v semifinále proti obhajcovi titulu z Košíc. Toho vyradili v sedemzápasovej bitke. Nitrania skončili v základnej časti až na ôsmom mieste. Na ceste do finále si poradili s dvoma najvyššie nasadenými tímami (Popradom a Michalovcami). V tejto sezóne sa potvrdila známa fráza - za málo peňazí, veľa muziky.

20.04.2024 08:29
SR hokej TEL extraliga 18. kolo Nitra Spišská... Foto:
Bitka o východ mala náboj a iskrilo sa najmä v úvodnej tretine.
debata

Hoci ide o kluby s nižšími rozpočtami a menšími štadiónmi, dokázali postaviť konkurencieschopné kádre so skúsenými Slovákmi a kvalitnými legionármi.

O tom, čo bude v boji o titul kľúčové, sme sa rozprávali s hokejovým expertom a bývalým reprezentantom Borisom Valábikom (38).

„Osobitným faktorom bude výhoda domáceho ľadu pre Spišiakov. Nitra v sezóne dokázala, že vie na Spiši uspieť. Šance oboch vidím 50 na 50,“ vraví.

Prekvapil vás postup Spišiakov cez obhajcu titulu z Košíc?

Príliš sa s nimi nepočítalo. Košičania mali skúsený tím vedený kvalitným trénerom. V tomto súboji boli favoritom. O to väčšiu pochvalu si Spišiaci zaslúžia. Podarilo sa im niečo mimoriadne. Očividne robia veci správne, keďže sa každým rokom zlepšujú.

Rozhovor s Michalom Hudecom o finále extraligy
Video

Navyše majú fantastických fanúšikov, ktorí sa starajú o úžasnú atmosféru. Je vidno, že hokej na Spiši ľudia „žerú“. Aj preto hrajú Spišiaci na vlastnom ľade vynikajúco.

Ako by ste charakterizovali ich herný prejav?

Je to ofenzívne mužstvo, ktoré nie je zviazané taktikou. Útočníci majú viac voľnosti a nemusia sa obávať defenzívnych chýb. Na to však potrebujete kvalitných hráčov. A tých Spišská má. Napriek výraznej útočnej sile nemá veľké problémy v obrane.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Na Slafkovského som kričal, že je úbožiak. Nechápal som, čím ho doma kŕmia. Slovanské korene zaprel, bude z neho superhviezda

Podobne je na tom aj Nitra, ktorá vyznáva ofenzívny hokej. Môžu sa teda fanúšikovia tešiť na gólové hody?

V oboch mužstvách funguje X-faktor, ktorý ich posunul do finále. Je u nich vidieť veľká pohoda. Je pravda, že ani Nitrania nie sú príliš defenzívne ladení. Súvisí to s trénermi a ich filozofiou. Nie každému tímu by to však mohlo vyhovovať.

Prečo?

Keď sa na to pozerám z vlastnej skúsenosti, viem to posúdiť. Fanúšikovia, ktorí hrajú NHL na PlayStatione, na to môžu mať iný názor. Ja som hokej hral a vždy mi ako defenzívnemu obrancovi vyhovovalo, keď sme mali jasnú štruktúru.

Jakub Voráček Čítajte viac V NHL si zarobil desiatky miliónov dolárov. Hviezdny Čech priznal problémy s peniazmi. Keby som poslúchol otcove rady...

Presne som vedel, kde sa moji spoluhráči postavia a kam mám poslať prihrávku. Podobne je na tom mnoho ďalších hráčov. Jedným z nich je napríklad Jozef Stümpel, ktorý priznal, že mu Stavjaňov štýl nevyhovoval.

Hokej, aký hrá Nitra a Spišská teda nesadne každému. Ich doménou je kreativita. Popri nej robia aj chyby. Je len na hráčoch, čo dokážu v útočnom pásme vytvoriť po riskantnej prihrávke či kľučke. Oba tímy majú hráčov, ktorí to vedia. Práve preto sa môžeme tešiť na pekný ofenzívny hokej.

Ukázali Nitrania a Spišiaci cestu pre menšie kluby, ktoré nemajú veľké rozpočty, ako dosiahnuť úspech?

Ľudia na Slovensku majú radi outsiderov. V tom je hokej krásny. Oba kluby dokázali, že úspech sa nedá kúpiť. A to je len dobre, pretože inak by sme už pred sezónou vedeli, kto bude vo finále. Bola by to nuda. V oboch prípadoch sú to pekné príbehy. Navyše, play off potvrdzuje, že do veľkej miery hrá rolu charakter.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Valábik #HK Nitra #HK Spišská Nová Ves