Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Smršť Čechov v úvode, tri góly za šesť minút. Slováci na odvekého rivala nestačili

Slovenská hokejová reprezentácia prehrala v piatom prípravnom zápase pred blížiacimi sa MS v Trenčíne s Českom 2:4. Naši západní susedia rozhodli o víťazstve už v prvej tretine, keď v priebehu necelých šiestich minút skórovali Vrána, Flek a Stránský.

26.04.2024 19:01 , aktualizované: 19:49
Samuel Hlavaj Česko Foto: ,
Radosť českých hokejistov po jednom z gólov v bránke Samuela Hlavaja.
debata

Trenčianske publikum potešili dva slovenské góly. V druhej tretine sa presadil Andrej Kudrna, keď znižoval na 1:3 a v predposlednej minúte dal konečnú podobu výsledku Samuel Takáč. Odveta „federálneho derby“ je na programe v sobotu o 14.00 h v Bratislave.

Zverenci trénera Craiga Ramsayho v rámci prípravy na MS v Česku (od 10. do 26. mája) najprv zdolali Švajčiarov 3:0 a 5:3, v prvom zápase Nemecku prehrali 3:7, no v druhom nad domácimi zvíťazili 5:4 po predĺžení.

V ďalšom bloku prípravy sa predstavia 3. mája v Žiline proti Poliakom a v generálke na šampionát ich 7. mája v Bratislave preverí výber USA.

Slovensko – Česko 2:4 (0:3, 1:0, 0:1)
Góly: 23. Kudrna (Sukeľ, Kollár), 59. Takáč (Kollár, Kašlík) – 13. Vrána (Ticháček, Kovařčík), 18. Flek (D. Špaček), 19. Stránský (Beránek), 57. Zábranský (Kovařčík). Rozhodovali: Hronský, Štefik – Durmis, D. Konc ml., vylúčenia: 4:6, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 6150 divákov.
SR: Hlavaj – Bučko, Ivan, Grman, Bačik, Gachulinec, Golian, Brincko, Petrovický – Lantoši, Cingel, Baláž – Cehlárik, Sukeľ, Kudrna – Okuliar, Tamáši, Faško-Rudáš – Kašlík, Kollár, Takáč – Petrovský
ČR: Klimeš – Zábranský, Kempný, D. Špaček, Krejčík, Pyrochta, Ticháček, Šustr, Ščotka – Kaše, M. Špaček, Červenka – Chlapík, Tomášek, Vrána – Flek, Kovařčík, Lenc – Stránský, Filippi, Beránek

Prvú väčšiu šancu mal Kovařčík, v 3. minúte sa na druhej strane natlačil pred bránku Baláž, ale minul. Česi si následne vypracovali tlak vďaka presilovke, väčšie príležitosti ale neprišli. Od 7. minúty si zahrali v početnej výhode aj Slováci a mohli ísť do vedenia. Strela Cehlárika však skončila len na bránkovej konštrukcii.

V 11. minúte išiel na trestnú Cingel a hostia presilovku využili štyri sekundy pred koncom. Vrána sa dostal do nájazdu a trafil k ľavej žŕdke. Chvíľu na to mohlo byť 1:1, keď Lantoši na pravom krídle pripravil tutovku pre Cingela, no ten nedostal puk za Klimeša.

Veľkú šancu nevyužil ani Petrovský, Česi svoje naopak áno a do prestávky pridali ešte dva góly. Najprv sa medzi trojicou brániacich hráčov presadil Flek a v 19. minúte opäť nedôrazne bránený Stránský.

Juraj Slafkovský, Eeli Tolvanen Čítajte viac Vydarená sezóna Slafkovského? Podľa skautov NHL je najhorším za posledných desať rokov

Domáci odštartovali druhé dejstvo dohrávanou početnou výhodou, nevyužili ju, no vzápätí prišla ďalšia a v nej sa už dokázali presadiť. Sukeľ našiel prihrávkou spoza bránky Kudrnu a ten poslal puk do pravej časti bránky – 1:3. Útočník Litvínova mohol v 27. minúte pridať aj druhý gól, no jeho krížna strela z ľavej strany skončila na hornej žŕdke.

Česi zatlačili počas ďalšej presilovky, no Hlavaj si so spŕškou striel poradil. V 34. minúte sa domáci dostali do brejku, ale Balážova strela nemala presnosť. Ďalšie rodiace sa prečíslenie zastavil ofsajd. V 38. minúte sa natlačil pred Hlavaja Chlapík, no už nestihol presnejšie zakončiť. V závere predviedli peknú kombináciu obrancovia Bačik s Grmanom, ale druhý menovaný trafil len do stredu bránky.

Slováci sa v tretej časti snažili vytvoriť si tlak, ale robili príliš veľa chýb v rozohrávke a mali problémy dostať sa z vlastného pásma. V 47. minúte bol v dobrej pozícii Lantoši, no minul a pokus Faška-Rudáša Klimeša neprekvapil. Slováci sa v 49. minúte pripravili o presilovku, keďže Faško-Rudáš ihneď po buly posunul puk rukou a dostal dve minúty za zdržovanie.

Lian Bichsel Čítajte viac Odmietneš hokejovú reprezentáciu? Dostaneš stopku. Najväčší talent nemôže hrať za národný tím

Pokračovalo sa tak 5 na 5. V 52. minúte predviedol svoju rýchlosť Kašlík, ktorý po ľavej strane prešiel z vlastného pásma až pred Klimeš a tesne minul. V 55. minúte mu to nevyšlo ani z druhej strany, keď sa šikovne natlačil pred bránku.

Slováci odvolali Hlavaja necelé štyri minúty pred koncom, no v 57. minúte rozhodol do prázdnej bránky Zábranský – 1:4. V závere ešte znížil Takáč. Tímy sa dohodli, že po zápase sa bez ohľadu na výsledok uskutočnia samostatné nájazdy v ktorých sa zrodila remíza 2:2.

hlasy po zápase:
Peter Frühauf, asistent trénera SR: „Vieme, že z týždňa na týždeň sa bude kvalita tímov zvyšovať. Proti Čechom sme nečakali nič ľahkého. V úvode sme prehrali veľa súbojov a Česi boli efektívni. Chalanom slúži ku cti, že ich dokázali zastaviť a chytili sa gólom v presilovke. Potom sme boli odvážnejší, vyhrávali sme viac súbojov a držali sme sa na puku v útočnom pásme. V závere sme to mohli zdramatizovať, ale nevyužili sme naše šance. Musíme si veľa vecí rozobrať a pristúpiť k nim inak.“
Matúš Sukeľ, kapitán SR: „Zápas sme si prehrali už v prvej tretine, v tej pasáži, keď sme dostali tri rýchle góly. Ale už ten začiatok nebol dobrý. Česi mali veľa šancí, podržal nás brankár, ale potom išiel ich hráč sám na bránku a ďalšie dva góly sme dostali spred bránky. To sa nám nemôže stávať. Na prvú tretinu musíme byť viac pripravení.“
Andrej Kudrna, strelec prvého gólu SR: „Začiatok nebol taký, aký by sme chceli. V prvej tretine sme sa hľadali, povedali sme si niečo v šatni a ďalších 40 minút bolo lepších. Viac sme si verili a od toho sa musíme odraziť do ďalšieho zápasu. Musíme si dať záležať na tom začiatku a pokračovať tak, ako sme hrali v druhej a tretej tretine.“
Mário Grman, obranca SR: „Možno sme proti nim nastúpili s väčším rešpektom, ako sme mali a v prvej tretine boli jasne lepší, vyhrávali v osobných súbojoch a boli dôraznejší pred bránkou. My sme Samovi veľmi nepomohli. Od druhej tretiny sa to však zlepšilo a verím, že zajtra v tom budeme pokračovať. Pristúpime k tomu lepšie od začiatku zápasu.“

Top hviezdy z NHL na MS 2024 v Česku Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Do infogalérie sme vybrali 30 najzvučnejších...
logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste
debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #MS v hokeji 2024