Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ZOH v Tatrách? Lyžovanie nestačí, Slováci chcú aj hokej

Pustí sa Slovensko do tretieho olympijského dobrodružstva? Len ak tomuto atraktívnemu, ale veľmi nákladnému projektu požehnajú politické špičky.

23.10.2012 14:01
Vancouver Olympics Foto:
Ak sa Slovensko pridá k poľskej kandidatúre na zimnú olympiádu, chce hostiť hokejový turnaj. Na snímke Marián Gáborík pred brankárom Robertom Luongom v olympijskom semifinále vo Vancouvri 2010.
debata

Šéf Slovenského olympijského výboru František Chmelár chce mať v tejto otázke jasno do konca tohto roka. Času je totiž málo.

Tatranský región sa neúspešne uchádzal o pridelenie zimných olympijských hier v roku 2002 a 2006, tretí pokus by bol súčasťou poľskej kandidatúry. Severní susedia chcú posunúť do boja o ZOH 2022 Krakow, ale nemajú zjazdovku. Najbližšia, ktorá by mohla spĺňať olympijské parametre, je na Chopku. Slovákom ponúkajú Poliaci aj akrobatické lyžovanie, zatiaľ si nevedia rady s umiestnením sánkarskej a bobovej dráhy. Tá spravidla býva najväčším problémom pre každého hostiteľa zimných hier. Jej výstavba je nákladná, zaťažuje životné prostredie a otázne je aj ďalšie využitie po skončení olympiády. Naopak, Slováci by okrem zjazdového lyžovania v Jasnej určite chceli hostiť časť hokejového turnaja (jednu skupinu mužov i žien). Hralo by sa v nových arénach v Poprade a Liptovskom Mikuláši, ktoré zatiaľ nestoja.

Jasná bude v roku 2014 dejiskom majstrovstiev sveta juniorov v zjazdovom lyžovaní. Podľa šéfky Slovenskej lyžiarskej asociácie Jany Gantnerovej je stredisko už teraz technicky dobre pripravené. Trať mužskej zjazdovky by bolo potrebné vytiahnuť až na Chopok, čo by si vyžiadalo terénne úpravy. Problémom je však doprava v Demänovskej doline.

Všetko je zatiaľ len v rovine teórie a úvah. Olympijskú túžbu musí v oboch krajinách odobriť vláda, ktorá bude zohľadňovať predovšetkým finančný aspekt. Slovenské športoviská sú väčšinou v dezolátnom stave, nové pribúdajú len pomaly. V blízkej budúcnosti sa má navyše začať s výstavbou Národného futbalového štadióna.
Len samotná kandidatúra na zimnú olympiádu by stála asi päť miliónov eur, ďalšie desiatky miliónov by sa neskôr museli investovať predovšetkým do infraštruktúry na oboch stranách hranice. Spojiť severnú a južnú stranu Tatier by mal napríklad cestný tunel. Rozpočet zimnej olympiády sa odhaduje na 1,5 miliardy eur. Akou čiastkou by sa na ňom podieľalo Slovensko závisí od rozloženia jednotlivých disciplín.

Čo by nasledovalo v prípade, že poľská a slovenská vláda povedia áno? Na jar 2014 by musel Krakow podať prihlášku a rozkrútil by sa kolotoč prezentácií, rokovaní, lobingu. Medzinárodný olympijský výbor najskôr zúži počet uchádzačov a potom rozhodne vo finále v Kuala Lumpur v novembri 2015. Medzi potenciálnymi súpermi figurujú Barcelona, St. Moritz, Oslo, Brašov, Ľvov, pribudnúť môže Mníchov.

Ostatné zimné olympijské hry sa uskutočnili v roku 2010 vo Vancouvri, najbližšie budú o 16 mesiacov v ruskom Soči. ZOH 2018 získal juhokórejský Pchjongčang, preto sa očakáva, že v roku 2022 bude zimná olympiáda v Európe. Spoločná olympijská kandidatúra dvoch krajín ešte nikdy neuspela. ,,MOV sa k tejto možnosti staval doteraz konzervatívne, ale raz sa to zmení. A Tatry sú na takýto projekt ideálne," myslí si Chmelár.

debata chyba