Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tunel

Dvanásť rokov po druhej neúspešnej kandidatúre Popradu-Tatier na usporiadanie zimných olympijských hier sa opäť objavili rojkovia, ktorí by radi videli v slovenských veľhorách horieť olympijský oheň. Poľahčujúcou okolnosťou je, že tentoraz vyrukovali s týmto fantastickým (význam slova nech si každý doplní, ako chce) nápadom Poliaci.

24.10.2012 11:00
Olympijské kruhy Foto:
Olympijské kruhy.
debata (1)

Majú osemstotisícový Krakow ako centrum hier, skokanské mostíky a lyžiarske trate v Zakopanom, no chýba im súca zjazdovka. Tú dodajú Slováci. Ako bonus by dostali ešte akrobatické lyžovanie a možno hokej. Poľskú stranu Tatier so slovenskou by spojil dopravný tunel, postavíme dva zimné štadióny, potiahneme električku do Jasnej… Aké jednoduché!

Olympiáda je skvelý biznis. Avšak už len málokto na svete si ho môže dovoliť. Zatiaľ posledná zimná bola vo Vancouvri, ktorý sa drží v popredí rebríčka miest podľa kvality života, Whistler patrí k najlepším lyžiarskym strediskám v Severnej Amerike. Do najbližšej olympiády v Soči investujú Rusi niekoľko miliárd dolárov, finančným patrónom zimných hier 2018 v Pchjongčangu je zasa elektronický gigant Samsung.

Slovensko ešte olympiádu nikdy nehostilo (a ani nebude), no na podporu tejto ušľachtilej myšlienky už v minulosti minulo desiatky miliónov (vtedy ešte korún). Propagácia krajiny, zahraničné služobné cesty, lobovanie, prijatia členov MOV… Ako to už býva u nás pri veľkých projektoch zvykom, peniažky sa rozkotúľali kadetade.

Mať v Tatrách zimnú olympiádu (alebo aspoň jej časť) by bol určite pre mnohých splnený sen. Ale ten tunel za to nestojí. Lebo by stál priveľa.

1 debata chyba