Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kubica zrejme nepríde o pravú ruku, rehabilitovať bude približne rok

Lekári sú v otázke zdravotného stavu pilota motoristickej formuly 1 Roberta Kubicu optimistickí, po sedemhodinovej operácii sa ho však rozhodli uviesť do umelého spánku. Poliak podľa všetkého nepríde o pravú ruku, na úplné potvrdenie tejto informácie však chcú chirurgovia počkať ešte aspoň týždeň. Informoval o tom portál gazeta.pl.

07.02.2011 11:51 , aktualizované: 15:24
Robert Kubica Foto:
Robert Kubica.
debata

Dvadsaťšesťročnému krakovskému rodákovi aj v prípade najoptimistic­kejších prognóz hrozí vynútená absencia v celej blížiacej sa sezóne efjednotky. „Ruku má teplú, čo znamená, že operácia sa podarila. Viac budeme vedieť približne o týždeň. Potrebujeme zistiť, ako sa správajú cievy a nervy. Práve v tomto bode nám vznikajú najvážnejšie otázniky. Rehabilitácia bude dlhá, reálne to môže trvať aj rok. Ďalšiu operáciu nateraz neplánujeme, no ani ju nevylučujeme,“ nechal sa počuť špičkový traumatológ Igor Rossello, ktorý Kubicov stav označil za stabilizovaný, ale vážny. Chirurgickému tímu sa podarilo obnoviť krvný obeh v spomenutej končatine, miera poškodenia nervovej sústavy je ale nateraz neznáma.

Ako je známe, Kubica sa v nedeľu vážne zranil pri nehode na pretekoch rely Ronde di Andora v talianskej Ligurii. Jazdec tímu Lotus Renault GP bol za volantom vozidla Škoda Fabia, ktoré vo vysokej rýchlosti narazilo do steny miestneho kostola. Jeho spolujazdec Jacub Gerber neutrpel žiadne zranenia a z auta vyšiel po vlastných. „Nachádzali sme sa na prvých kilometroch úvodnej rýchlostnej skúšky. Pozeral som sa do poznámok a nevšimol som si, že sa auto dostalo do šmyku. Až po náraze som si všimol, že sa Robert drží za ruku a následne stratil vedomie. Robert je môj veľmi dobrý priateľ, dúfam, že sa čoskoro zotaví,“ povedal Gerber talianskemu denníku Gazzetta dello Sport.

Robert Kubica v opatere lekárov. Foto: Reuters
Robert Kubica Robert Kubica v opatere lekárov.

Kubicu previezli vrtuľníkom do nemocnice, pri vyslobodzovaní z poškodeného auta bol pri vedomí. Dvadsaťšesťročný Poliak utrpel okrem šoku početné zlomeniny končatín a dokonca mu hrozila amputácia ruky, ktorá bola po havárii takmer rozmliaždená. Do nemocnice ihneď povolali špecialistu Igora Rossella, ktorý približne okolo 13.00 h začal operovať zranenú ruku.

Sympatickému Poliakovi vyjadrili podporu viacerí jeho motoristickí kolegovia, napríklad Jenson Button, Rubens Barrichello, Heikki Kovalainen a Timo Glock. Kubicov dobrý priateľ Fernando Alonso dokonca osobne navštívil nemocnicu Pietra Ligure v blízkosti Janova a osobne sa stretol s lekármi. Pre Kubicu to nebola prvá vážna nehoda. Už v roku 2007 na VC Kanady v rámci pretekov F1 narazil do múru v 300-kilometrovej rýchlosti. Vtedy však utrpel „len“ otras mozgu a mal podvrtnutý členok. Nová sezóna F1 sa začína 13. marca Veľkou cenou Bahrajnu.

Robert Kubica v opatere lekárov.
debata chyba