Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Český spravodajca v Moskve sa pustil do Hašeka. Predmetom ich stretu je ruská veteránka

Podľa novinára a spolupracovníka CNN Prima NEWS v Moskve Jiřího Justa bolo neumožnenie vstupu do Česka ruskej tenistke Anastasii Pavľučenkovovej obyčajným prešľapom.

31.07.2023 13:26
Anastasija Pavljučenková Foto:
Anastasija Pavljučenková.
debata (20)

Pripomenul, že športovkyňa sa proti ruskej invázii na Ukrajinu stavala od jej začiatku. Naopak, bývalý hokejista Dominik Hašek zákaz a nemožnosť zasiahnuť do pražského turnaja uvítal.

„Ak nebol umožnený vstup do Česka tenistke Anastasii Pavľučenkovovej, tak to je solídny prešľap. Vlani, len pár dní po rozpútaní ruskej agresie proti Ukrajine, sa Pavľučenkovová verejne vyjadrila proti vojne,“ napísal na sociálnej sieti Twitter Jiří Just.

Potom sa vyjadril aj pre CNN Prima NEWS.

Alexandra Sasnovičová Čítajte viac WTA reaguje na kroky Čechov, odstavenie Rusiek neschvaľuje. Prestaňte klamať, zúri Hašek

„Vlani, keď sa začala ruská agresia proti Ukrajine, sa necelý týždeň po začiatku konfliktu Pavľučenkovová proti vojne ostro vymedzila. Považuje ju za chybu a tvrdí, že poškodzuje budúce generácie Rusov. Všimli si to aj ruské médiá a tenistka za to zožala mimoriadnu kritiku,“ povedal Just.

Pripomenul, že Pavľučenkovová je bývalá ruská jednotka. Vlani bola zranená, a v rebríčku tak figuruje až na 98. mieste, stále však vraj patrí medzi najlepšie Rusky. Dlhodobo žije vo Francúzsku.

Podľa Justa nie je Pavľučenkovová jedinou tenistkou, ktorá nesúhlasí s ruskými krokmi.

"Mohol by som spomenúť napríklad Dariu Kasatkinovú, tá tiež verejne vystupuje proti vojne. Dokonca urobila coming-out a ruskú politiku kritizuje aj kvôli postoju voči rovnopohlavným párom, homosexuálom.

Ale športovci žijúci v Rusku sa snažia k téme vojny nevyjadrovať. Hrozilo by im až 15 rokov väzenia alebo by ich čakal kariérny a športový postih, keby nesúhlasili s takzvanou špeciálnou vojenskou operáciou," dodal.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....

Nad obmedzením štartu ruských a bieloruských hráčok v Prahe sa pozastavila aj WTA. Organizácia v stanovisku na Twitteri uviedla, že podľa pravidiel by malo byť všetkým hráčom umožnené zúčastniť sa turnajov pod jej záštitou na základe športových zásluh a bez diskriminácie.

S vyhlásením WTA nesúhlasil bývalý hokejový brankár Dominik Hašek. Na sociálnej sieti vyjadril podporu českým orgánom a organizácii poslal ostrý odkaz.

„Prestaňte klamať. Sú to občania Ruska a Bieloruska a reprezentujú činy svojich krajín. Tým je ruská agresívna vojna, zabíjanie a zločiny vrátane genocídy. Keďže môžu hrať na turnajoch, ďalší Ukrajinci a Rusi umierajú. WTA za to nesie plnú zodpovednosť, bude platiť miliardy dolárov Ukrajincom,“ napísal Hašek na sociálnej sieti.

749026292 Čítajte viac Lajkovala Putinove narodeniny aj zosmiešňovanie Zelenského. Ukrajinka žiadala trest pre 16-ročnú Rusku

Just na Twitteri položil aj otázku:

„Bude na podporu Pavľučenkovovej Dominik Hašek kľačať?“

Ten mu o niekoľko hodín neskôr odpovedal: „Áno, rád pokľaknem, aby WTA konečne nastavila pravidlá tak, aby tenistky (vrátane Anastasije P.) mali možnosť hrať a zároveň neboli reklamou na vojnu a zločiny.“

13. Dominik Hašek Čítajte viac Hašek prosí na kolenách: Nepustite ruské hráčky do Prahy, zachránite mnoho životov
20 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Pavľučenkovová #Jiří Just