Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vylúčená Ukrajinka po škandále naložila šéfovi šermu a Ruske vraj nikdy nepodá ruku. Hviezda z kurtov hovorí o provokácii

Ukrajinská šermiarka Oľha Charlanová po vylúčení zo súťaže v šabli na MS v Miláne zdôraznila, že si nikdy nepodá ruku s ruskými športovcami.

28.07.2023 10:53
debata (98)
Oľha Charlanová. Foto: SITA/AP, Lee Jin-man
Oľha Charlanová Oľha Charlanová.

Štvornásobná majsterka sveta z individuálnych súťaži pritom vyhrala nad Ruskou Annou Smirnovovou štartujúcou pod neutrálnou vlajkou 15:7.

„Ako vidíte, dnes bol veľmi ťažký a dôležitý deň. To, čo sa stalo, prinieslo veľa otáznikov, ale tiež poskytlo niekoľko odpovedí.

Zistili sme, že krajina, ktorá terorizuje našu krajinu, našich ľudí, a naše rodiny, taktiež terorizuje šport. To, čo sa dnes stalo, sa stať muselo. Nechcela som tejto športovkyni podať ruku, počúvla som len svoje srdce,“ vyhlásila Charlanová.

792319421 Čítajte aj Charlanová nepodala na MS ruku Ruske. Ukrajinku napriek víťazstvu diskvalifikovali

Tá avizovala už deň pred súbojom, že súperke ruku nepodá.

„My ukrajinskí športovci sme pripravení čeliť Rusom na športovisku, ale nikdy si s nimi nepodáme ruky,“ povedala pre AFP.

Zároveň uviedla, že grécky prezident Medzinárodnej šermiarskej federácie (FIE) Emmanuel Katsiadakis ju ubezpečil, že „je možné“, aby si po víťazstve nepodávali ruky a namiesto toho sa dotkli čepeľami.

Joshua Usyk Čítajte aj Konkurencia pre Zelenského. Hviezdny boxer bude kandidovať na ukrajinského prezidenta

„Myslela som si, že jeho slovo má váhu, ale zrejme nie. Táto federácia sa nikdy nezmení. Dúfam, že šermiarsky svet to pochopí. Nielen to, že niečo nie je v poriadku, ale že treba niečo urobiť, aby sa to zmenilo,“ skonštatovala Ukrajinka.

Diskvalifikácia Charlanovú vyradí z tímovej súťaže na MS, ktoré sú dvojnásobnou kvalifikáciou na OH 2024 v Paríži.

„Viem, že som sa rozhodla správne. Je tu niečo dôležitejšie ako medaily – moja krajina a rodina. Podporuje ma veľa ľudí, od športovcov, celebrít a tiež od vojakov v prvej línii,“ uviedla.

Anna Smirnovová po súboji s Oľhou Charlanovou. Foto: SITA/AP, Tibor Illyes
Anna Smirnovová Anna Smirnovová po súboji s Oľhou Charlanovou.

Ukrajinské ministerstvo športu v stredu večer zmenilo pravidlo, podľa ktorého Ukrajinci nesmeli na turnajoch čeliť Rusom alebo Bielorusom, aj keď súťažili pod neutrálnou vlajkou.

Podľa nového stanoviska je zakázané súťažiť už iba proti športovcom, ktorí Rusko alebo Bielorusko reprezentujú.

Charlanová sa tak stala prvou šermiarkou, ktorá nastúpila proti ruskému alebo bieloruskému športovcovi od vlaňajšej invázie na Ukrajinu.

749026292 Čítajte aj Lajkovala Putinove narodeniny aj zosmiešňovanie Zelenského. Ukrajinka žiadala trest pre 16-ročnú Rusku

Podľa tenistky Jeliny Svitolinovej, ktorá rovnako odmieta podávať ruku ruským a bieloruským súperom, bolo rozhodnutie Charlanovej správne:

„Ruská šermiarka ju vyprovokovala a Oľhu diskvalifikovali. Je to od šermiarskej federácie naozaj neúctivé.“

Vylúčenie Charlanovej verejne odsúdil zástupca kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak:

„Rozhodnutie FIE zdiskreditovať legendárnu ukrajinskú šermiarku je manifestáciou úplného nedostatku empatie. Nepochopenie emocionálneho kontextu v tomto prípade je maximálne zahanbujúce.“

Jelena Isinbajevová Čítajte aj Prišlo to, Isinbajevová sa po úteku dištancuje od Putina a ruskej armády. Z domoviny sa na ňu valí spŕška kritiky

K prípadu sa vyjadril aj Medzinárodný olympijský výbor (MOV).

„Vyzývame medzinárodné športové federácie, aby pristúpili k situáciám, ktoré zahrňujú ukrajinských a neutrálnych športovcov, s nevyhnutnou mierou citlivosti. Naďalej vyjadrujeme plnú solidaritu ukrajinským športovcom,“ zverejnil MOV vo svojom stanovisku.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
98 debata chyba
Viac na túto tému: #šerm #Oľha Charlanová #Anna Smirnovová