Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hašek prosí na kolenách: Nepustite ruské hráčky do Prahy, zachránite mnoho životov

Cez víkend sa začína kvalifikácie, v pondelok hlavná súťaž. Tenisový turnaj Livesport Prague Open má potvrdenú aj účasť hráčok z Ruska a Bieloruska. A to dostalo doslova na kolená legendárneho brankára Dominika Hašeka.

27.07.2023 17:28
13. Dominik Hašek Foto:
Dominik Hašek.
debata (41)

Olympijský víťaz z Nagana 1998 pri tej príležitosti zverejnil na Twitteri fotku, kde žiada kompetentných, aby tenistkám z Ruska a Bieloruska nebol umožnený štart na podujatí.

„Prosím, zastavte reklamu na ruskú vojnu a zločiny. Nepovoľte tu vystúpenie ruských a bieloruských tenistiek. A ak dorazia, vyhostite ich z Česka. Zachránite tým mnoho ukrajinských a ruských životov,“ apeloval v príspevku Hašek na českú vládu, ministerstvo vnútra a zahraničných vecí.

Český minister zahraničných vecí Ján Lipavský v stredu uviedol že stále platí uznesenie, ktoré nedovoľuje, aby v Česku reprezentovali športovci Rusko a Bielorusko.

Podľa neho je teraz na polícii, aby prípadne konala v prípade ak bude mať podozrenie, že je toto rozhodnutie porušované.

„Polícia Českej republiky celú situáciu vníma a dôkladne monitoruje tenisový turnaj žien, ktorého sa s najväčšou pravdepodobnosťou chcú zúčastniť aj športovkyne z Ruska a Bieloruska,“ uviedol pred sport.cz hovorca cudzineckej polície Josef Urban.

petra.kvitova 1661302928 Čítajte viac Odviedla otca od rodiny, k čomu gratulácie? Nie všetci prajú Kvitovej po svadbe šťastie

Doplnil, že v prípade že polícia zistí, že zo strany cudzinca nie sú splnené podmienky poskytnutého víza (účel pobytu, ubytovanie, prostriedky k pobytu, zdravotné poistenie), bude postupovať v súlade s predpismi a pristúpi k odopreniu vstupu do krajiny.

Z hlavnej súťaže pražského turnaja sa kvôli zraneniu nohy odhlásila Ruska Jevgenija Rodinová, stále v ňom figuruje Bieloruska Aliaksandra Sasnovičová. Livesport Prague Open tvrdí, že nemá vplyv na zoznam zúčastnených hráčok. Jeho vedenie napriek tomu informovalo vládne orgány, že k podobnej situácii môže prísť.

„V priebehu turnaja nebude nikde uvedené občianstvo týchto hráčok, ktoré na ňom vystupujú ako súkromné osoby,“ skonštatoval hovorca Livesport Prague Open Karel Tejkal. Rovnako tomu bolo aj počas turnaja v minulom roku.

791830114 Čítajte viac Šramková zariadila vo Varšave senzáciu. Prehrávala 1:5, no otočila duel s finalistkou Roland Garros

Hašek, ako vytrvalý kritik štartu ruských a bieloruských športovcoch na medzinárodných podujatiach, dával za príklad nedávne zabránenie vstupu do Poľska Ruske Vere Zvonariovej, ktorá chcela hrať vo Varšave.

Bývalá druhá hráčka svetového rebríčka však priletela do Poľska z Belehradu, ktorý je mimo schengenského priestoru a pohraničná stráž tak mohla konať.

Výnimočná kariéra a život Daniely Hantuchovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Mala raketový štart do svetovej špičky v ktorej...
41 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Hašek #vojna na Ukrajine