Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Päťnásobný víťaz Red Bull 400 Jakub Šiarnik: Fyzickou výkonnosťou som sa priblížil na úroveň, po akej som túžil celé roky

Jakub Šiarnik, rodák z liptovskej dedinky Smrečany, sa na stupienok víťazov na bežeckých pretekoch Red Bull 400, ktoré sú známe ako „najťažších 400 metrov v živote“, postavil už niekoľkokrát.

24.07.2023 09:10
Red Bull 400  2022  Strbske Pleso  Slovakia Foto:
Jakub Šiarnik na Red Bull 400 na Štrbskom Plese 2022.
debata (1)

Cieľom pretekov je čo najrýchlejšie vybehnúť na skokanský mostík na Štrbskom plese, a rozhodne ide o výkon, ktorý preverí aj tých najodhodlanejších športovcov.

Ako však sám Jakub hovorí, „šport a pohyb bol mojou každodennou súčasťou od malička“. Krúžok výtvarnej v 11-ich rokoch nahradil zjazdovým lyžovaním v dedinskej TJ Družba, no priestor medzi bránkami bol preňho príliš stiesnený, a preto sa rozhodol vyskúšať bežky.

Bežeckému lyžovaniu sa v klube KBL Jasná venoval naplno do svojich 17 rokov a podarilo sa mu vyhrať napríklad Slovenský pohár juniorov. Kam to Jakub so športom dotiahol dnes a ako vníma jednu zo svojich najobľúbenejších športových výziev – Red Bull 400?

Začiatky so skialpom

„Sezónu na snehu som si každoročne predlžoval výletmi na bežkách do Žiarskeho sedla. Naniesol som hrubú vrstvu tekutého klistru (vosk na mokré podmienky) a šliapal hore, kde som ho pred zjazdom stiahol.

Doteraz na to milo spomínam. Neskôr som si s pomocou vtedy aktívneho pretekára Miša Honka zadovážil aj skialpový výstroj.“ V roku 2014 sa doň naplno oprel, kedy už koncom zimy dostal premiérovo šancu pretekať na Svetovom pohári.

S cenou pre víťaza po pretekoch v Liberci. Foto: Red Bull Content Pool
Jakub Šiarnik S cenou pre víťaza po pretekoch v Liberci.

„Odvtedy je skialp mojou športovou prioritou a každoročne som súčasťou reprezentácie Slovenska. Viac-menej každým rokom sa zlepšujem a mám za sebou niekoľko individuálnych umiestnení z pretekov zo svetového pohára atakujúcich úroveň TOP 10.“

„Myslím si, že fyzickou výkonnosťou som sa priblížil na úroveň, po akej som túžil celé roky.“

Ako jeho výkon otestovali preteky Red Bull 400? „Moje hlavné športové výzvy sú spojené s mojím primárnym športom – skialpinizmom.

Tam ašpirujem o účasť a kvalitný výsledok na najbližšej zimnej olympiáde. V každom prípade je Red Bull 400 pevnou súčasťou mojej letnej prípravy a vrodená súťaživosť mi nedovolí brať ich na ľahkú váhu.“

Najťažších 400 metrov v živote?

Talentovaný športovec má na svojom konte už niekoľko pódiových umiestnení na pretekoch, a dokonca aj päť víťazstiev – českej edície Red Bull 400 z roku 2019 a 2021, rakúskej edície z 2020, edície z Bosny a Hercegoviny z roku 2022 a v kazachstanskom Almaty z 2023 (okrem toho bol niekoľkokrát druhý a raz bronzový).

V poradí už šiesty slovenský ročník bežeckých pretekov mieri do srdca Tatier aj tento rok, a súťažiacich na štartovacej čiare privíta už 5. augusta 2023.

Minulý rok, už tretíkrát po sebe, sa na stupienok víťazov postavil Jozef Hlavčo, a to s časom 3:23. Dá sa vôbec takýto výkon stihnúť do troch minúť?

Takto sa Jakub Šiarnik tešil na pretekoch v... Foto: Red Bull Content Pool
Jakub Šiarnik Takto sa Jakub Šiarnik tešil na pretekoch v Liberci.

„Výška mostíka (hill size) na Štrbskom Plese je 125 metrov. To je menej ako napríklad v Bischofshofene. Tamojší mostík ma výšku 140 metrov, ale rekord má hodnotu 3:09.

Čiže technicky vzaté by to ísť malo. Podmienkou je však sucho a dobre vykosený a zhutnený povrch doskočiska, pretože mostíky s umelou hmotou bývajú rýchlejšie ako tie prírodné,“ vysvetlil Jakub.

„Jožov čas je kvalitný, ale myslím, že je v mojich silách ešte ho stlačiť.“

Najkrajšie slovenské atlétky Fotogaléria - 33 fotiek Všetky fotky
Špecialistka v behu na 400 metrov cez prekážky...

A ako je na tom Jakub s tohtoročnou prípravou? „Red Bull 400 vnímam ako špecifickév tom, že nerozhoduje ani tak špecifiká pripravenosť ako komplexná silová vytrvalosť.

Ide o zľahka protichodné faktory a nie je jednoduché rozvíjať obidve naraz. Po dlhej zime na skialpoch sa už tradične v lete venujem intenzívnejším behom do kopca a dlhším jazdám na bicykli.

Tento rok som trochu zmenil štruktúru tréningu a začiatkom augusta by som na tom mohol byť relatívne dobre, tak uvidíme, ako to dopadne.“

Pre milovníkov výziev

„Moja skúsenosť je, že výzvy, ktoré ma lákajú, ale mám pred nimi rešpekt, sú tie najlepšie zážitky. Výkon bude bolieť, ale dobrý pocit pretrvá a verím, že sa s minuloročnými účastníkmi uvidíme aj tento rok.“

Jakub má už za sebou 5 víťazstiev, no ten slovenský stupienok víťaza Red Bull 400 ešte nepokoril. „Rozmer domácej 400-ky vnímam nie ani tak v tom, že je o pár stupňov strmšia ako iné zastávky alebo že sa nachádza vo vyššej nadmorskej výške. Na obe tieto veci by som mal byť dobre adaptovaný.

Špecifikom skôr je, že doma sa mi ešte nepodarilo vyhrať a každým ďalším rokom to skúšam znova a znova. Tým pádom je to možno viac o zvládnutí očakávaní a tlaku na seba ako o boji so samotnou traťou.“

Viac o Red Bull 400

Chcete si vyskúšať Red Bull 400 nanečisto? Tak si skúste zabehnúť 40 poschodovú budovu. Málo? Pulzová frekvencia sa vám vyšplhá zo 70 úderov za minútu na 200, nohy oťažejú pod 10-násobkom bežného objemu kyseliny mliečnej a vy otestuje vlastné odhodlanie aj chuť bežať na vrchol mostíka.

Keď sa však vyšplháte až hore, ten pocit bude rozhodne stáť za to. V poradí už šiesty ročník bežeckých pretekov mieri do srdca Tatier aj tento rok, a súťažiacich na štartovacej čiare privíta už 5. augusta 2023. Na čo sa najviac teší Kubo?

„Strhujúca atmosféra celého dňa, možnosť stretnúť kamošov, fanúšikov a tiež súperov. Príležitosť spoločne sa zabaviť, kvalitne si zamakať, vyhecovať sa k maximálnemu vypätiu a potom to celé osláviť. Uvoľnené množstvo dopamínu a endorfínov sa ťažko porovnáva s niečím iným,“ dodáva a pokračuje,

„Red Bull 400 nie je definitívne len o 3–4 minútach strávených na trati. Ak aj práve nepretekáte, zážitok určite stojí za to a atmosféra je nákazlivá. Navyše, prostredie v užšom či širšom okolí Štrbského Plesa je zážitok samo o sebe,“ uzatvára Jakub Šiarnik.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #red bull #Red Bull 400 #Jakub Šiarnik