Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prišlo to, Isinbajevová sa po úteku dištancuje od Putina a ruskej armády. Z domoviny sa na ňu valí spŕška kritiky

Bola obľúbenkyňou ruského vodcu Vladimira Putina, no teraz sú na ňu v Rusku poriadne nahnevaní.

21.07.2023 15:00
Jelena Isinbajevová Foto:
Jelena Isinbajevová.
debata (25)

Dvojnásobná olympijská víťazka v skoku o žrdi Jelena Isinbajevová sa rozhodla presťahovať z Ruska na španielske Kanárske ostrovy a oznámila, že v septembri obnoví svoje aktivity v Medzinárodnom olympijskom výbore (MOV).

Ako referuje poľský web sport.pl, tak Isinbajevová tvrdí, že jediné, čo ju zaujíma, je šport a snaží sa dištancovať od väzieb na Putina a ruskú armádu.

Po vypuknutí vojny na Ukrajine sa o Isinbajevovej veľa hovorilo, keďže mala hodnosť majorky v ruskej armáde.

Jelena Isinbajevová Čítajte aj Obrátila sa Rusku chrbtom? Putinova dôverníčka Isinbajevová sa utiahla do Španielska, otázok je viacero

Na 41-ročnú rodáčku z Volgogradu boli uvalené západné sankcie a MOV vyšetroval jej väzby na armádu, preto dočasne v tejto organizácii nepracovala.

"Nastala dočasná prestávka v práci. MOV potreboval čas, aby si všetko urovnal. Dnes s radosťou oznamujem, že v septembri 2023 obnovím medzinárodné aktivity, pretože o mne niet pochýb a nepodlieham žiadnym článkom ani sankciám,“ napísala na sociálnej sieti Isinbajevová, ktorá je stále svetovou rekordérkou v skoku o žrdi.

Ruska okomentovala aj vzťah k Putinovi a ruskej armáde, pričom dôrazne naznačila, že sa s nimi nestotožňuje.

Oleg Tiňkov Čítajte aj Bývalý Saganov šéf sa obrátil Putinovi chrbtom a Briti zrušili naňho uvalené sankcie

"Do roku 2018 som pôsobila v CSKA (športový klub ruskej armády, pozn.). Získala som vysoké ocenenia a tituly za vynikajúce športové úspechy.

Tituly, o ktorých sa dnes hovorí, sú len nominálne, pretože nie som a nikdy som nebola v službách ruskej armády, poslankyňou Štátnej dumy ani členkou žiadnej strany. Mojím povolaním je šport,“ dodala Isinbajevová.

Jej slová sa v Rusku stretli s veľkou kritikou. Bývalý sovietsky biatlonista Dmitrij Vasiliev povedal, že Isinbajevová poriadne nechápe, čo znamená byť príslušníkom ruskej armády.

Ivan Kuliak Čítajte aj Ďalší návrat. Aj gymnasti príjmu Rusov a Bielorusov ako neutrálnych športovcov

"Ak dostane rozkaz ísť do vojny, bude to povinná urobiť. Mnohí športovci neslúžili v skutočnej armáde, no to ich nezbavuje povinností,“ pobúrene vyhlásil 60-ročný Vasiliev.

V dagestanskej metropole Machačkala chcú dokonca čo najrýchlejšie premenovať štadión, ktorý bol pomenovaný po Isinbajevovej.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
25 debata chyba
Viac na túto tému: #Jelena Isinbajevová #vojna na Ukrajine