Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od Tatier k Dunaju - úsek 13: Stráže - Hronská Dúbrava

Beží sa po hlavnej ceste do obce Budča. Cez obec prebehnúť po hlavnej ceste až na koniec. Pokračovať ďalej popri novej kolibe až k nadjazdu cez rýchlostnú komunikáciu do Žiaru nad Hronom. Prebehnúť križovatkou rovno, smer Ostrá Lúka, ďalej sa beží rovno cez rieku Hron. Neskôr sa trasa napája na žltú turistickú značku, ktorá vedie až do cieľa tohto úseku. Dostanete sa do do Hronskej Breznice, kde po hlavnej ceste prejdete cez celú obec až na jej koniec. Na konci obce stále rovno, prebehnúť cez tunel popod rýchlostnú komunikáciu a následne cez most ponad rieku Hron. Stále treba pokračovať po žltej turistickej značke až ku železničnej trati. Na konci poľnej cesty odbočiť doprava, cez železničné priecestie až na hlavnú cestu po ktorej sa dostanete k odovzdávke.

31.07.2023 15:55
usek 13 Straze - Hronska Dubrava Foto:
debata

Popis pre bežca

Za odovzdávkou doprava (0,1 km), beží sa po hlavnej ceste do obce Budča. Cez obec prebehnúť po hlavnej ceste, uprostred obce začína chodník (2,3 km), beží sa po chodníku na pravej strane. Na križovatke (2,7 km) stále po hlavnej ceste, vpravo po chodníku až na koniec obce. Pokračovať ďalej popri novej kolibe až k nadjazdu cez rýchlostnú komunikáciu do Žiaru nad Hronom (4,7 km). Prebehnúť križovatkou rovno, smer Ostrá Lúka, za nadjazdom odbočiť doprava a ďalej bežať rovno cez rieku Hron. Za riekou (5,2 km) na križovatke doprava. Pokračovať stále rovno až na ďalšiu križovatku – nadjazd cez rýchlostnú cestu. Z ľavej strany (6,9 km) sa pripája žltá turistická značka a trasa behu vedie až do cieľa tohto úseku po žltej turistickej značke. Pred nadjazdom držať sa vľavo, na križovatke (8,1 km) odbočiť ostro doprava ponad rýchlostnú komunikáciu a potom hneď doľava do Hronskej Breznice (8,5 km). Pokračovať po hlavnej ceste cez celú obec až na koniec. Na konci obce stále rovno, prebehnúť cez tunel popod rýchlostnú komunikáciu a následne cez most ponad rieku Hron. Pokračovať po žltej turistickej značke až k železničnej trati. Na konci poľnej cesty odbočiť doprava, cez železničné priecestie, za ním odbočiť doľava (10,6 km) na hlavnú cestu. Po 150 m, pred autobusovou zastávkou, zbehnúť doľava k železničnej stanici, kde je odovzdávka.

Informácie pre motorové vozidlá

„Bežiace“ vozidlo ide po rovnakej trase ako bežec až po nadjazd ponad rýchlostnú komunikáciu, kde pred nadjazdom odbočí doprava na rýchlostnú komunikáciu R1 smer Žiar nad Hronom. Asi po 3 km sa schádza z R1 smer Hronská Dúbrava. Odovzdávka je pred železničnou stanicou, parkuje sa na prekládkovej ploche pred odovzdávkou. Na odovzdávku môže ísť len „bežiace“ vozidlo! Ostané vozidlá pokračujú po R1 na ďalšie odovzdávky.

Zaujímavosti z okolia

Bežíte okolo Čertovskej koliby, v ktorej sa môžete občerstviť aj v nočných hodinách. Pomenovaná je pravdepodobne po miestnom skalnom hríbe Čertova skala. Pri rieke Hron sa nachádza stredoveká kúria Gunda. Je to málo známa lokalita napriek tomu, že v blízkosti nej kedysi stálo valom opevnené hradisko dlhé približne sedemsto metrov. Kto a kedy ho postavil, sa nevie, archeologický výskum tu doteraz nerobili. Zaujímavosťou je aj tunel pod R1, za ktorým nasleduje most ponad Hron.

debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #Od Tatier k Dunaju