Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od Tatier k Dunaju - úsek 10: Selce - Banská Bystrica

Úsek je orientačne náročný, pokiaľ si bežec nie je istý cestou, odporúčame bežať s GPS navigáciou. Úsek začína behom po hlavnej ceste do obce Senica a ďalej cez dedinu. Za obcou Senica sa pokračuje na smer Banská Bystrica. Úsek končí na Sládkovičovej ulici v Banskej Bystrici, kde sa nachádza odovzdávka.

26.07.2023 15:25
usek 10  Selce - Banska Bystrica  1 Foto:
debata

Popis pre bežca

Úsek je orientačne náročný, pokiaľ si bežec nie je istý cestou, odporúčame bežať s GPS navigáciou. Beží sa po hlavnej ceste do obce Senica a ďalej cez dedinu. Za obcou Senica na Y – križovatke (2,9 km) sa beží vpravo, nasleduje križovatka s hlavnou cestou smer Banská Bystrica (3,3 km), beží sa doľava po pravej strane cesty, kde je chodník. Po cca 250 m križovatka s hlavnou cestou z Brezna (3,5 km), kde sa odbočuje vpravo. Pokračuje sa smer mesto Banská Bystrica po chodníku na pravej strane. Rovno ponad diaľničný obchvat, beží sa stále vpravo. Okolo Peugeotu doprava (4 km), začína ďalší chodník vpravo, stále rovno, mierne klesanie, dlho po Partizánskej ulici. Pri pošte doprava na Hornú ulicu (5,6 km), po pravej strane chodník. Pri OD Prior rovno, ďalej po Hlavnej ulici až na Námestie SNP. Beží sa priamo cez námestie, pešia zóna, popri fontáne, potom klesanie po Dolnej ulici, držať sa vľavo. Na konci pešej zóny cez križovatku rovno (7,2 km), cez priechod pre chodcov na ľavej strane. Pri SC Point prebehnúť na druhú stranu cesty po priechode pre chodcov a pokračovať do mierneho kopca ku kruhovému objazdu. Kruhový objazd sa prebieha po pravej strane cez priechody pre chodcov a popod viadukt smerom k hlavnému vstupu do OC Európa (7,4 km). Pred OC Európa rovno, beží sa po chodníku okolo OC Európa z ľavej strany až po ďalší kruhový objazd. Kruhový objazd sa prebieha po pravej strane cez priechody pre chodcov až po Námestie Ľ. Štúra, smer Zvolen, Radvaň. Pokračuje sa po chodníku vpravo okolo Jopa, cez svetelnú križovatku stále rovno po chodníku, do mierneho kopca. Križovatka na kopci, v ľavotočivej zákrute, sa mierne nadbieha sprava po priechode pre chodcov na Poľnej ulici (8,5 km), pokračuje sa po vyvýšenom chodníku na Sládkovičovu ulicu. Stále rovno, beží sa po chodníku na pravej strane až k odovzdávke.

Informácie pre motorové vozidlá

„Bežiace“ vozidlo ide po rovnakej trase ako bežec po hlavnú cestu z Brezna, č. 66. Pokiaľ sa vozidlo presúva priamo na odovzdávku, neodbočuje do centra, pokračuje po hlavnej ceste okolo Hrona na Štadlerovo nábrežie. Na svetelnej križovatke rovno na Nábrežie Ľ. Štúra (nie na Zvolen) a ďalej po trase behu, cez všetky križovatky rovno. Parkovanie pri odovzdávke.

Zaujímavosti z okolia

Banská Bystrica je spájaná najmä s históriou, ako centrum Slovenského národného povstania. Ale o viac ako 400 rokov skôr bolo mesto centrom ranokapitalis­tického banského priemyslu, najväčšieho a najmodernejšieho v tom čase v Európe. Pre bežcov je v súčasnosti Banská Bystrica známejšia ako dejisko jedného zo slovenských bežeckých maratónov. Pobežíte priamo cez hlavné námestie Banskej Bystrice, kde dominuje snáď najznámejšia stavba tejto časti mesta Hodinová veža. Narušená statika veže spôsobila vytvorenie trhlín a jej odklon od zvislej osi až o 68 cm. Preto je dnes domácim obyvateľstvom nazývaná aj ako „Šikmá veža“. Budova slúžila rôznym účelom, v suteréne bola väznica a mučiareň, odkiaľ viedla priama cesta ku klietke hanby a pranieru. Tak isto sa tu nachádza aj múzeum Slovenského národného povstania, špecializované múzeum s archívom osobitného významu zachytávajúce vývoj slovenskej spoločnosti v rokoch 1938 – 1945.

debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #Od Tatier k Dunaju