Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hanba na sto rokov na MS: Nevhodný dar pre bezrukého šampióna, dostal hodinky

Organizátori sa na prebiehajúcich majstrovstvách sveta v paracyklistike nevyznamenali. Španiel Ricardo Ten Argiles dostal za zisk piateho titulu majstra sveta hodnotný dar. Ocenila by ho väčšina športovcov, no tentokrát bol absolútne nevhodný.

09.08.2023 10:20
Ricardo Ten Argiles Foto:
Ricardo Ten Argiles si z nevhodného daru ťažkú hlavu nerobil.
debata (12)

Problémom je, že španielsky šampión a legenda medzi znevýhodnenými športovcami má obe horné končatiny amputované.

Išlo pritom o nešťastnú zhodu okolností. Organizátori MS si zjavne neuvedomili, že pre muža, ktorý prišiel o obe ruky, to nie je práve vhodný dar.

Samotný Ricardo ale prijal nevhodnú odmenu bez mrknutia oka a ostal nad vecou. Pri preberaní zlatej medaily a hodiniek rozdával úsmevy na všetky strany a s vyplazeným jazykom pózoval fotografom na dôkaz toho, že sa dobre baví a nič ho nemôže rozhodiť.

Sagan Čítajte viac Bicykel, čo vládne všetkým. Sagan ukázal detaily čierneho žihadla z rozlúčky v Glasgowe

47-ročný Španiel, ktorý sa okrem cyklistiky venuje aj plávaniu, prišiel o horné končatiny v ôsmich rokoch po zásahu elektrickým prúdom.

Kvôli vážnym poraneniam mu okrem rúk bola amputované aj noha, napriek tomu na svoj život a najmä šport v žiadnom prípade nezanevrel.

Začiatkom týždňa si vybojoval na okruhu Chris Hoy Velodrome v Glasgowe svoj piaty titul majstra sveta v kategórii C1 scratch, keď 60 kôl zašiel priemernom rýchlosťou 44 kilometrov za hodinu.

Jeho inšpiratívny príbeh však nemožno ani zďaleka spájať iba s výkonmi v cyklistickom sedle. Donedávna dosahoval skvelé výsledky aj v bazéne, kde je trojnásobným paralympijským medailistom. Svoje prvé zlato získal v Atlante 1996 ako 20-ročný mladík.

A kariéru ešte v žiadnom prípade neplánuje ukončiť. Svoje umenie chce predviesť aj na budúci rok na paralympijských hrách v Paríži. Otázkou je, či sa predstaví na bicykli, alebo v plaveckom bazéne.

Van Aert MS Glasgow Čítajte viac Večne druhý Sagan? Sklamaný van Aert vie o tom svoje, Belgičania ho kritizujú: Opäť prehral s rovnakým rivalom!

„Stále mám veľkú motiváciu. Súťažím už 21 rokov na tej najvyššej úrovni, bol som na piatich paralympiádach, milujem súťaženie,“ uviedol po poslednom víťazstve na MS.

Ricardov úspešný boj s osudom je inšpiráciou pre mnohých športovcov, ktorý sa v živote museli popasovať s ťažkými ranami. „Nezáleží na tom, aký ťažký život je. Najdôležitejšou vecou je, že stojí za to žiť, stojí za to si užívať každý moment, aj keby ich nebolo moc,“ dodal Španiel.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #paracyklistika #Ricardo Ten Argiles