Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelé správy! Barteková je po piatich rokoch opäť majsterka Európy

Slovenská strelkyňa Danka Barteková získala na ME v Osijeku zlatú medailu v skeete.

11.09.2023 17:04
Danka Barteková Foto:
Danka Barteková.
debata (3)

V pondelňajšom finále dosiahla nástrel 57 bodov z možných 60 a Talianku Dianu Bacosiovú zdolala o jediný bod.

Barteková vybojovala tento rok v skeete aj svoj premiérový titul na MS, na kontinentálnom šampionáte je to pre ňu už štvrté zlato a celkovo siedma medaila (4–1–2). Jej krajanka Monika Štibravá obsadila vo finále šieste miesto so 16 bodmi.

Barteková obsadila prvé miesto už v kvalifikácii, keď jej ušli len dva zo 125 terčov. Finále začala sebaisto a prvýkrát minula až po tridsiatich ranách. Následne stratila po jednom bode na štvorranovej aj dvojranovej položke.

Stopercentná bola do tejto fázy aj Bacosiová, no po chybe Bartekovej sama minula a na zaváhaní Slovenky tak získala k dobru len bod. Dotiahla sa však tretia Amber Jo Rutterová z Veľkej Británie.

SR Strelectvo Barteková tréning návrat koronavírus TTX Čítajte viac Fantázia! Barteková sa stala majsterkou sveta a zaistila si účasť na OH v Paríži

Talianke vydržalo priebežné vedenie len na jednej položke, keďže Barteková ukoristila 23 bodov za sebou bez zaváhania. Z tempa ju nevyhodila ani porucha vrhača terčov v záverečnom rozstrele, doňho nastupovala s bodovým náskokom a po chybe Bacosiovej na záverečnej dvojranovej položke už mala triumf istý.

Rutterová stratila body na postup do rozstrelu na dvojranových položkách, z ktorých vyťažila trikrát za sebou len po bode.

Slovenská strelkyňa nadviazala na svoje tituly z Nikózie (2008), Kazane (2010) a Leobersdorfu (2018). Striebro získala v roku 2015 v Maribore a dva bronzy z ME pridala v nemeckom meste Suhl (2013) a maďarskej Sarlóspuszte (2014).

Štibravá postúpila z kvalifikácie zo šiesteho miesta a nevyšla jej ani jedna zo šiestich finálových položiek. Na každej spravila minimálne jednu chybu a najlepšia päťka jej ušla na úkor Nemky Nele Wissmerovej.

Tá získala postupom do finále aj olympijskú miestenku – najlepšie štyri strelkyne už majú Paríž istý a Štibravá nemohla o OH bojovať v dôsledku kvóty pre jednu krajinu v tejto disciplíne. Tú už za Slovensko naplnili Vanesa Hocková a Barteková.

3 debata chyba