Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zdolať Vlhovú je veľmi cenné. Kolektívna vina pre Rusov? Pri dopingu boli ľudia proti, teraz kvôli vojne sú za

Na čo siahla, to získala. Danka Barteková (39) vošla ziskom titulu majsterky sveta i Európy v jednom roku do histórie športovej streľby. A k tomu si ešte pripísala svetový rekord, zaistila si miestenku na olympiáde v Paríži 2024 a taktiež úraduje ako členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

06.02.2024 06:50
Danka Barteková Foto: ,
Dojatá športová strelkyňa Danka Barteková po triumfe v ankete Športovec roka 2023.
debata (29)

„Začala som spolupracovať aj so psychológom a upratala som si športový výkon aj súkromný život. Všetko si užívam,“ usmieva sa elitná skeetarka pred médiami po triumfe v ankete Športovec roka 2023.

Prekvapil vás premiérový triumf v anekte Športovec roka 2023?

O ankete som začala rozmýšľať až po skončení sezóny. Bolo to v čase, kedy sa Petre začalo na konci roka a v úvode jej sezóny dariť. Bola skvelá.

Pre mňa to bolo hop alebo trop. Hovorila som si, že ak budem v najlepšej trojke, tak to bude skvelé. Ak budem druhá, taktiež paráda, lebo Petra si to zaslúži. Ak by vyhrala, nemohol by nikto namietať, ani ja.

Čo prežívate?

Mám veľkú radosť, lebo Petra je skvelá a zdolať ju je pre mňa obrovský úspech Pre nás, strelcov, je to jeden z mála dní, kedy môžeme zažiariť. Nemáme toľko priestoru v médiách, naše preteky sa nevysielajú v televízii, čo ma mrzí.

Nemáme ani šancu sa dostať do povedomia. Som vďačná, že medzi novinármi moje výsledky zarezonovali a taktiež je v top desiatke aj vicemajster sveta Marián Kovačócy.

Danka Barteková Čítajte viac Bezchybná sezóna, premiérový triumf. Kráľovnou športu je Barteková, ukončila hegemóniu Vlhovej

Vlhová má prvé vážne zranenie v kariére. Čo bude pre ňu najdôležitejšie pri návrate?

Neviem si ani predstaviť, čím si prechádza. Mala skvele rozbehnutú sezónu. Je mi to ľúto. Petra je veľká bojovníčka a toto je prvé zakopnutie na jej ceste plnej úspechov.

Som si istá, že prídu aj ďalšie. Prajem jej, aby sa čo najskôr vrátila na nohy a potom aj na lyže. Všetci jej držíme palce, aby robila radosť najmä sebe a potom aj celému Slovensku.

Čo priniesli viaceré zmeny vo vašom realizačnom tíme?

Dlhodobo som pracovala na technike. Robím spoločne s talianskym trénerom už sedem rokov a mám možno viac medailí ako za predošlých 18 rokov kariéry. Poslednou časťou skladačky bol David Kostelecký. Český olympijský šampión v trape, a môj švagor, videl rezervy v mojej biomechanike pohybov.

Začala som spolupracovať s americkým odborníkom, ktorý mi pomohol odstrániť aj bolesti chrbta. Nájsť takého odborníka, ktorý učí telo ako sa pri streľbe má využívať s použitím čo najmenej svalov aby zostali silné, je niekedy „mission impossible“.

Aj po štvrťstoročí medzi elitou stále hľadáte detaily na zlepšenie. Ste perfekcionistka?

Som. Skvelé je, že každým rokom sa mi otvárajú nové možnosti. Dobré znamenie je, že ma to baví. Kým mám radosť a drajv, je to signál, aby som zostala v športovej streľbe. Keď to tak nebude, skončím.

837798420 Čítajte viac Vlhová má po operácii. Slovenská hviezda sa cíti dobre a posiela odkaz fanúšikom

Baví vás hľadať vlastné nedokonalosti?

V športe, kde rozhodujú milimetre, je vždy čo zlepšovať. Keby nie, strieľala by som 125-ky denne. Akonáhle je tam jedna chyba, vždy tam je niečo, čo bolo jej dôvodom. Neznamená to automaticky nutnosť radikálnej zmeny.

Možno hľadať technickú chybu, možno som iba zle raňajkovala. Vyzerá to jednoducho. Postavíte sa, strieľate a idete preč. Jeden minutý „holub“ vás posunie o 10–15 miest nižšie. Záleží na každom terči. Kouč Sandro Bellini mi hovorieva, že pracujeme na tom, aby sa jeden chybný terč z tisícky nestal.

Nevŕta vám tento výpočet v hlave?

Isteže, ale musíme byť nepriestrelní, perfektní a bez nároku na chybu. Stále ma to napĺňa a teším sa, keď to môžem robiť. Je to to isté, ako keď jazdci formuly 1 hľadajú stotinu sekundy na kolo. Možno to vyznie hlúpo, ale to vás privádza k víťazstvu. Viem pekný príklad.

Nech sa páči.

Maťo Tóth hovoril, že s fyzioterapeutom pracujú na tom, aby natiahli krok o pár centimetrov. V jednom kroku je to nič, ale na 50 kilometrových pretekoch vám to ušetrí sekundy či možno minúty.

Pre mňa sú takéto detaily a ich hľadanie zaujímavejšie, ako tvrdá práca v príprave v úvodzovkách s motykou v ruke. Niekedy je to frustrujúce, ale v konečnom dôsledku prevažujú pozitíva.

Nemocnica, v ktorej budú operovať Petru Vlhovú Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Nemocnica v Sione je luxus a odbornosť na...

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková