Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zásah lotyšského parlamentu do športu. Národným tímom zakázal súťažiť proti Rusom

Lotyšský parlament vo štvrtok schválil pozmeňujúci návrh, ktorým zakázal svojim národným športovým tímom súťažiť s Ruskom a Bieloruskom na znak solidarity s Ukrajinou.

01.02.2024 17:06
Lotyšskí športovci Foto:
Lotyšskí športovci budú nútení bojkotovať súťaže, v ktorých nastúpia Rusi a Bielorusi, inak porušia zákon.
debata (25)

Bývalý štát Sovietskeho zväzu, člen NATO a EÚ, je verným podporovateľom Ukrajiny, odkedy Rusko pred takmer dvoma rokmi napadlo túto krajinu.

Novela zákona o športe zakazuje hokejovým, futbalovým, basketbalovým a iným národným tímom hrať proti Rusku a jeho spojencovi Bielorusku bez ohľadu na to či súťažia pod vlastnou, alebo neutrálnou vlajkou. Zákonodarcovia schválili aj ďalšiu novelu, ktorá zakazuje organizátorom športových podujatí v Lotyšsku pozývať ruské a bieloruské reprezentácie.

Kamila Valijevová Čítajte viac Sprisahanie západu! Sú to svine bez mozgu a špinavci. Rusi zúria, prísny trest pre ich hviezdu považujú za neľudský

„Hlavným cieľom pozmeňujúcich návrhov je zopakovať solidaritu Lotyšska s Ukrajinou a zablokovať akékoľvek pokusy Ruska legitimizovať svoje vojnové zločiny mierovými prostriedkami, ako sú športové podujatia,“ povedal pred hlasovaním zákonodarca Davis Martinš Daugavietis, šéf parlamentného podvýboru pre šport.

Opatrenie schválil 100-členný parlament 74 hlasmi, proti hlasovalo 11 poslancov. Ak sa lotyšské tímy dostanú do pozície, že budú súťažiť napríklad s Ruskom alebo Bieloruskom na olympijských hrách v Paríži v roku 2024, podľa nového zákona im to bude zakázané. Mnohí lotyšskí športovci tiež uvažovali o bojkote OH, ak bude Rusom umožnená účasť.

Úradujúci olympijskí šampióni v basketbale 3×3, ktorí sú z Lotyšska, uviedli, že ich tím sa na OH v Paríži nezúčastní, ak sa na nich zúčastnia ruskí športovci.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
25 debata chyba