Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ukrajinci sa sekli. Petíciou naliehajú na zákaz účasti na olympiáde pre neutrálnych Rusov. Adresovali ju nesprávnym

Viac ako 200 ukrajinských športovcov podpísalo petíciu požadujúcu vylúčenie športovcov narodených v Rusku a Bielorusku z účasti na olympijských hrách v Paríži, aj keď by vystupovali pod neutrálnym štatútom.

11.01.2024 20:30
Ukrajina podpora olympijské hry Foto:
Krvavá olympiáda. Aj takto označujú hry v Paríži kritici, ktorí podporujú Ukrajinu v úsilí zakázať pod piatimi kruhmi štart Rusov a Bielorusov.
debata (4)

Početná skupiny sa petíciou obrátila aj na francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Vylúčenie sa má okrem olympijských hier týkať aj tých paralympijských.

Táto žiadosť je reakciou na rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) umožniť športovcom, ktorí spĺňajú kvalifikačné požiadavky, zúčastniť sa na hrách ako neutrálni športovci bez hymny alebo vlajky svojej krajiny, ale pod vlajkou MOV.

Vladimir Putin Čítajte viac Ako zo zlého hokejového sna. SKA Petrohrad rieši nespravodlivý gól a píše list Putinovi, aby odvrátil katastrofu

Toto opatrenie sa vzťahuje len na individuálnych športovcov a nie na tých, ktorí sa zúčastňujú súťaží družstiev. Ukrajinskí športovci tým, že im MOV umožnil súťažiť, aj keď pod podmienkou, že sa tak nebudú môcť zúčastniť pod vlajkou svojej domovskej krajiny, vzniesli námietky.

Obrátili sa nielen na francúzskeho prezidenta, ale aj na starostku Paríža Anne Hidalgovú a francúzsku ministerku športu Amélie Oudéa-Castéra, ako aj ďalších organizátorov hier v Paríži 2024, ktoré sú naplánované na 26. júla až 11. augusta.

"My, ukrajinskí športovci, žiadame o vašu trvalú podporu v boji za dodržiavanie olympijských princípov a zabránenie účasti športovcov z teroristických štátov,“ uvádza sa v liste, ktorý už podpísalo 218 športovcov.

Píše sa v ňom tiež, že „žiadny športovec z týchto krajiny sa verejne nevyjadril proti zabíjaniu alebo genocíde ukrajinského ľudu počas vojny.

„Umožnenie súťažiť týmto športovcom je v rozpore so základnými odporúčaniami Medzinárodného olympijského výboru, keďže prijatí športovci nie sú ‚neutrálni‘, ale otvorení podporovatelia vojny,“ konštatuje sa v petícii.

Izraelskí hokejisti Čítajte viac Po Bielorusku a Rusku ďalšia krajina. Svetový hokej nečakane vyradil zo šampionátov Izrael

Ako upozornil portál Inside The Game, francúzsky prezident a žiadny politickí funkcionári vo Francúzsku vrátane Tonyho Estangueta, predsedu organizačného výboru Paríža 2024, alebo akéhokoľvek iného funkcionára, nemajú právomoc nad tým, kto sa môže zúčastniť olympijských hier.

A ani nad kritériami oprávnenosti štartu na olympijských hrách. Jediným orgánom zodpovedným za definovanie podmienok účasti je MOV a medzinárodné federácie v súlade s delegovanými orgánmi. Takže petícia bola zo strany Ukrajincov nasmerovaná na nesprávne osoby.

Satan - Radosa Čítajte viac Hlasný kritik Putina i Šatana: Nie som rusofób, ale Slovák s dostatočným IQ. Na vulgárnych úbožiakov reagujem slušne

Na olympijské hry sa už kvalifikovalo 4600 športovcov (z celkového počtu vyše 10-tisíc). A zatiaľ len 11 z nich pochádza z dvoch krajín, ktoré sú v konflikte s Ukrajinou – osem z nich má ruské pasy, tri sú bieloruské.

Aj keď portál nešpecifikoval mená ani športové odvetvie dá sa predpokladať, že väčšina z nich budú tenisti a tenistky.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
4 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #rusko-ukrajinské vzťahy #OH v Paríži 2024