Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Za obete Hamasu. Majster sveta dáva do dražby zlatú medailu. Na koľko vyjde?

Športovci trénujú celý život, aby sa potešili zo zisku zlatej medaily na majstrovstvách sveta. Ak sa im pošťastí ju vyhrať, strážia ju ako poklad. A ak sa s ňou náhodou chystajú rozlúčiť, musia mať na to závažný dôvod.

25.12.2023 15:20
Artem Dolgopyat Foto:
Gymnastický majster sveta Artem Dolgopyat s izraelskou vlajkou s čiernou stuhou.
debata

A to je aj prípad izraelského športového gymnastu ukrajinského pôvodu Artema Dolgopyata. Ten si vybojoval zlato na októbrových majstrovstvách sveta v belgických Antverpách v cvičení na prosných.

Stalo sa to 7. októbra, čiže presne v deň teroristického útoku hnutia Hamas na obyvateľov južného Izraela, pri ktorom zomrelo viac ako 1200 ľudí. Dolgopyat vtedy oslávil svoje víťazstvo izraelskou vlajkou so smútočnou stuhou.

Izrael, Slovensko Čítajte viac Izraelská výprava sa počas cesty do Kosova musela ukrývať pred raketami. Už nás nič nezastaví, vyhlasuje

Teraz sa majster sveta rozhodol rozlúčiť so svojou 132 gramovou vážiacou medailou. Samozrejme, pre dobrú vec. Výťažok z jej predaja pôjde pre ľudí z blízkosti hraníc s Gazou, ktorí boli postihnutými teroristickými útokmi.

Medaila sa bude dražiť v internetovej aukcii a vyvolávacia cena je 100-tisíc dolárov (91-tisíc eur). Aukcia sa začína 7. januára.

Izrael reprezentácia futbal Čítajte viac Izraelský futbal prišiel o významného sponzora: Nie je to kvôli vojne, reaguje Puma

„Medaila je pre mňa veľmi dôležité. O víťazstve na MS som sníval už dlho. Ale viem, že sú dôležitejšie veci a že izraelská spoločnosť je dôležitá, ako čokoľvek iné,“ uviedol Dolgopyat s tým, že svoje rozhodnutie vníma ako príležitosť vrátiť niečo krajine, ktorá mu tak veľmi dala.

Dolgopyat sa narodil na Ukrajine a spolu s rodičmi emigroval do Izraela vo veku 12 rokov. Zlatú medailu získal v prosných aj na olympijských hrách v Tokiu. Po skončení školy bol tiež vojakom izraelskej armády.

Ruská gymnastka Karolina Sevastjanovová Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Karolina Sevastjanovová.
debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #artem dolgopyat