Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Výzva šéfa MOV Bacha pre Ukrajincov: Neberte športovcom ich olympijské sny

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach povedal, že nesplnenie ukrajinských požiadaviek neznamená zároveň podporu vojenského konfliktu.

24.12.2023 15:15
Thomas Bach Foto:
Thomas Bach.
debata (2)

8. decembra MOV oznámil prijatie ruských a bieloruských športovcov na olympijské hry v Paríži s individuálnym a neutrálnym štatútom, ktorý podlieha viacerým kritériám.

Ukrajinské orgány následne vyhlásili, že zvažujú možnosť odmietnuť účasť na hrách z dôvodu prijatia Rusov a Bielorusov.

„Nie ste zástancom konfliktu len preto, že nesplníte všetky požiadavky Ukrajincov najmä preto, že sme podporovali ukrajinských športovcov od začiatku konfliktu v krajine,“ uviedol prezident MOV pre Zeit.

medvedev, rublev Čítajte viac Som otec jeho dcéry. Ruská hviezda si vystrelila z krajana, bývalá svetová jednotka sa však nebavila

„Prečo by mala Ukrajina trestať športovcov a zabavovať ich snov. Zdá sa mi, že sme v tejto ťažkej situácii našli zlatú strednú cestu,“ doplnil Bach.

Podľa rozhodnutia výkonného výboru MOV sa neutrálni športovci a ich tímy musia zdržať akejkoľvek činnosti súvisiacej s vlajkou, hymnou, znakom, alebo iným symbolom Ruskej federácie a Bieloruskej republiky.

15. SKA Arena Čítajte viac Rusi si splnili cieľ, majú najväčšiu halu na svete. Niet však toho, kto by do nej chodil

Šéf Ruského olympijského výboru (ROC) Stanislav Pozdňakov neskôr vyhlásil, že podmienky MOV sú pre veľkú väčšinu ruských športovcov neprijateľné a len pár z nich bude súhlasiť s účasťou na OH v Paríži.

MOV oznámil, že spomedzi 4600 športovcov z celého sveta, ktorí sa kvalifikovali na olympijské hry, bolo iba jedenásť, ktorý spĺňali neutrálny štatút (osem s ruským pasom, traja s ukrajinským). Aktualizované vyjadrenie následne spomínalo Rusov už len šesť.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Thomas Bach #Medzinárodný olympijský výbor #rusko-ukrajinské vzťahy