Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fašista a ničiteľ olympijských hier, nálepkujú šéfa MOV Rusi. Ich agresivita rastie každým dňom

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach upozornil na rastúcu slovnú agresivitu ruskej vlády s blížiacimi sa olympijskými hrami v Paríži.

19.03.2024 13:45
Thomas Bach Foto:
Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach.
debata (6)

Šéf MOV pre Le Monde vylúčil, že by podobné sankcie ako na Rusko boli uvalené aj na Izrael, ktorý je vo vojnovom konflikte s palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

V utorok sa začalo zasadnutie výkonného výboru MOV, na ktorom by sa okrem iného mali zástupcovia zaoberať aj účasťou neutrálnych športovcov z Ruska a Bieloruska na slávnostnom otvorení a zakončení hier v Paríži.

Kvôli pokračujúcej ruskej agresii na Ukrajine, ktorú Bielorusko podporuje, môžu v Paríži športovci zo spomínaných krajín štartovať len ako neutrálni. Nesmú používať národné symboly, ako je vlajka alebo hymna, a nemôžu štartovať v kolektívnych súťažiach.

175528772 Čítajte viac Krach českej legendy. Olympijský víťaz dlhuje 1,7 miliardy korún. Musí predať najcennejšie medaily, aby sa zachránil

Pripustení budú iba športovci bez väzieb na armádu, ktorú aktívne nepodporujú alebo v minulosti nepodporili vojnu na Ukrajine.

Ruská strana podmienky účasti pod piatimi kruhmi dlhodobo kritizuje. Zatiaľ čo tamojší minister športu Oleg Matycin sa minulý týždeň postavil proti prípadnému bojkotu OH v Paríži a hovoril zdržanlivo, iní ruskí predstavitelia nejdú po ostrá slová ďaleko.

„MOV to nekomentuje, ale vidíme, že agresivita vlády rastie každým dňom. Voči MOV, voči olympiáde, voči mne. Ide to od fašistu po ničiteľa hier a olympijského hnutia. A všetko to ide od ruských predstaviteľov,“ uviedol Bach.

Netuší, či na neho mieria podobné útoky priamo od prezidenta Vladimira Putina. „Nepozerám sa na Telegram každý deň, taký masochista nie som, ale útoky prichádzajú zo všetkých úrovní.“

830519526 Čítajte viac Valijevová za doping nemôže. Žiadne dieťa si nevezme tabletku od doktora bez vedomia trénera. Olympiáda? Rusko vždy zvíťazí

Vylúčil, že by sa ako neutrálni museli olympijských hier zúčastniť aj športovci z Izraela, ktorí sú rovnako vo vojnovom konflikte.

„Veci sa majú veľmi jasne. Na rozdiel od Ruského olympijské výboru Izraelský olympijský výbor neporušil olympijskú chartu. Ruský chce uplatňovať svoje právomoci aj na územiach anektovaných ruskou vládou. To je porušenie územnej celistvosti a Národného olympijského výboru Ukrajiny,“ vysvetlil Bach.

Pripomenul, že v olympijskom svete vedľa izraelského funguje aj palestínsky olympijský výbor. „Tieto dva národné olympijské výbory spoluexistujú v mieri už 30 rokov,“ skonštatoval šéf MOV.

Aryna Sabalenková Čítajte viac Medvedev či Sabalenková sú na olympiáde vítaní. Rusi a Bielorusi môžu hrať v Paríži, no musia splniť podmienku

Zaručil, že v Paríži budú súťažiť aj palestínsky športovci. „Ak sa ich dosť nekvalifikuje, pozveme ich. Môžeme sa oprieť o nás program olympijskej solidarity, v ktorom je uvedená požiadavka na minimálne šesť športovcov z každého národného olympijského výboru,“ doplnil Bach.

Palestína štartuje na letných olympijských hrách od Atlanty 1996. Pred tromi rokmi v Tokiu štartovalo pod jej vlajkou päť olympionikov. Žiadnu olympijskú medailu palestínski športovci zatiaľ nezískali. Tiež zatiaľ neštartovali na žiadnych zimných olympijských hrách.

Olympijské hry 2024: Kde sa bude súťažiť v Paríži Fotogaléria - 36 fotiek Všetky fotky
Historické skvosty aj nové moderné štadióny s...
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Thomas Bach #OH v Paríži 2024