Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Proti prírode nič nezmohli. Mintálová musela pred sinicami utiecť na Nový Zéland

Elitná slovenská kajakárka Eliška Mintálová počas prípravy na južnej pologuli musela aj so svojím tímom vymeniť austrálsku divokú vodu za prostredie na Novom Zélande.

20.02.2024 13:40
SR vodný slalom Mintálová TK zlato SP K1 BAX Foto:
Eliška Mintálová zlatou medailou zo Svetového pohára v španielskom Seu d'Urgell.
debata

Dôvodom bolo premnoženie toxických siníc vo vode. Účastníčka tohtoročných olympijských hier v Paríži musela pred nimi z Penrithu „utiecť“ do Aucklandu.

"Najskôr to vyzeralo len na štvordňovú pauzu, čo by bolo ešte akceptovateľné. Neskôr nám však oznámili, že jedna z dôležitých hodnôt bola násobne prekročená, takže by to bolo aj dosť nebezpečné pre naše zdravie.

Zvážili sme všetky možnosti a rozhodli sa, že sa za divokou vodou presunieme do Aucklandu na Nový Zéland,“ uviedla v rozhovore pre Sport Management Company držiteľka zlata z domácich majstrovstiev Európy v Liptovskom Mikuláši spred dvoch rokov.

Niekoľko dní bez tréningu sa bude snažiť dobehnúť na konci sústredenia, počas ktorého smeruje všetko k tomu najpodstatnejšiemu – tohtoročným olympijským hrám v Paríži.

Eliška Mintálová Čítajte viac Paráda, Mintálová je vicemajsterka sveta a pocestuje do Paríža. Gonšenica zaistil Slovensku olympijskú miestenku

Dvadsaťštyriročná žilinská rodáčka Mintálová odletela do Austrálie už v januári. "Prvý pobytový týždeň bol viac-menej aklimatizačný, väčšinou sme mali jednu tréningovú fázu na divokej vode, k tomu sme pridávali turistiku či behy.

Mali sme už aj prvé preteky, hneď po troch tréningoch na vode, aj preto sme to vnímali ako prípravu.

Aj ďalších dvanásť dní šlo všetko podľa plánu, no potom nám povedali, že ak zaprší, nebudeme môcť trénovať pre premnožené sinice.

Presun na Nový Zéland nás síce na pár dní odstavil, ale na druhej strane tu máme rozmanité tréningové podmienky.

V dvojhodinovej dostupnosti je aj prírodná rieka, na ktorej sa dá trénovať nielen slalom, ale aj olympijský kros, na ktorý doma stále nemáme vytvorené podmienky.

Eliška Mintálová Čítajte viac Skvelá Mintálová vykročila do Paríža. Mladá Slovenka berie premiérové zlato

Do toho určite pridáme aj ďalšie tréningové prostriedky: beh, posilňovňu a možno aj plávanie,“ skonštatovala Mintálová.

Podľa jej slov kanál na Novom Zélande sa v mnohom ponáša na ten parížsky, kde sa bude tento rok súťažiť o olympijské medaily.

"Je tvorený umelými prekážkami, patrí teda medzi najmodernejšie trate. To isté je v Paríži. Tiež je na určitých úsekoch rozbitý a treba sa naučiť správne reagovať na vodu.

Aj preto to napriek nečakaným komplikáciám v Penrithe berieme ako novú príležitosť. Verím, že aj napriek finančným problémom, ktoré tieto zmeny prinášajú, to pre olympijskú prípravu môže byť ešte lepšie," dodala Mintálová.

Slovenská atlétka Renáta Vodnyánszka Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Patrí medzi top talenty v skoku do diaľky v...
debata chyba
Viac na túto tému: #vodné športy #kajak #Eliška Mintálová #ženský štvorkajak