Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zbláznili sa? Plavec dostane milión dolárov, keď bude dopovať a prekoná rekord

Bývalý trojnásobný majster sveta James Magnussen sa chystá vrátiť k plávaniu. Pôjde však o veľmi zvláštny comeback.

09.02.2024 17:50
James Magnussen Foto:
James Magnussen.
debata (2)

32-ročný Austrálčan sa plánuje predstaviť na takzvaných Enhanced Games, kde môžu športovci používať doping. Za prekonanie rekordu mu austrálsky organizátori sľúbili veľmi zaujímavú odmenu.

Ako informoval web BBC, Magnussenovi bol ponúknutý milión dolárov, ak prekoná svetový rekord na 50 metrov voľným spôsobom. Ten od roku 2009 drží Brazílčan Cesar Cielo, ktorý zaplával čas 20,91 sekundy.

„Dám si šťavu do žiabier a zlomím rekord za šesť mesiacov,“ vyhlásil plavec, ktorý ukončil kariéru ešte v roku 2019. Teraz sa však k svojmu športu vracia a hlavným dôvodom sú práve ponúknuté peniaze.

663375137 Čítajte viac Arbitráž zverejnila, ako sa Rusi bránili v prípade Valijevovej. Bájky o dedkovom lieku, ktorý sa "pošmykol" a iné výhovorky

„V prvom rade mi ide hlavne o peniaze. Som vo veku, keď sa chcem usadiť a založiť rodinu,“ vysvetlil pre rádio Sydney SEN plavec.

Nápad s účasťou na Enhanced Games, ktoré vlani založil austrálsky podnikateľ Aron D'Souza, sa mu páči. V preklade vylepšené hry sa vyznačujú tým, že nepodliehajú pravidlám Svetovej antidopingovej agentúry. „Šport môže byť bezpečnej bez testovania na drogy,“ vysvetlil D'Souza.

712606538 Čítajte viac Nevie, čo si počne, ak na súde neuspeje. Bývalá svetová jednotka bojuje proti drastickému zákazu činnosti

„Chcem ísť do Ameriky, chcem dostať správnu radu a užívať správne doplnky stravy. Chcel by som to zdokumentovať na videu a ukázať, ako je to možné robiť bezpečne, správne,“ doplnil Magnussen, ktorý v rokoch 2011 a 2013 vyhral dva tituly majstra sveta v disciplíne 100 m voľný spôsob.

Austrálčan tiež štartoval na olympijských hrách v Londýne 2012, kde získal na voľnej stovke striebornú medailu. Okrem toho zbieral cenné kovy aj v štafete.

Na MS 2011 oslavoval s kolegami zlato. Na olympijských hrách 2012 a 2016 bolo austrálske kvarteto dvakrát na bronzovom stupienku.

Slovenská plavkyňa Viktória Reichová Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Krásna a šikovná. Pozrite sa na slovenský...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #plávanie