Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V C2 získali zlato bratranci Škantárovci

Triumfom slovenských lodí sa skončilo finále C2 na VIII. majstrovstvách Európy vo vodnom slalome v Liptovskom Mikuláši. Slováci obsadili tri z prvých štyroch priečok. Bratranci Ladislav a Peter Škantárovci sa radovali z titulu majstrov Európy, bratia Peter a Pavol Hochschornerovci zasa z bronzu a Tomáš Kučera s Jánom Bátikom skončili na 4. mieste.

17.06.2007 15:20
debata

Do finále C2 postúpili všetky tri slovenské posádky. Prekvapujúco najlepší čas z nich zajazdili v semifinále Tomáš Kučera s Jánom Bátikom a do bojov o medaily išli z druhej pozície. „Sme prvýkrát na seniorskom podujatí, je to pre nás veľký výsledok. Chceli sme postúpiť medzi desiatku, ale že to bude takéto dobré, s tým sme nerátali. Vieme, že naša jazda nebola bezchybná, vieme o tom, kde by sme sa mali zlepšiť. Tešíme sa na finále,“ povedal ešte pred záverečnou jazdou za oboch háčik lode Tomáš Kučera. Hneď za nimi na tretej priečke skončili v semifinále Pavol a Peter Hochschornerovci, z piatej pozície išli do finále Ladislav a Peter Škantátrovci.

Dvojnásobní olympijskí víťazi Pavol a Peter Hochschornerovci dosiahli síce v prvej jazde najrýchlejší čas, ale doplatili na dva dotyky bránky. Prvý na komplikovanej jedenástej bránke, druhý na predposlednej dvadsiatej prvej. „Ten prvý bol jasný, to sme do nej vrazili, ale o tom druhom ani neviem,“ čudoval sa zadák lode Peter hľadiac na výsledkovú tabuľu. „My máme dva ´ťuky´? Kde sme schytali ten druhý? To si musel mať ty,“ obrátil sa na svojho brata háčik posádky Pavol. Druhý dotyk bol totiž z tej kategórie nešťastných, keď pri vychádzaní z bránky zavadila tyčka o Petrov chrbát.

Finále bolo vďaka minimálnym odstupom nesmierne dramatické. Keď však prišli do cieľa bratranci Škantárovci, bolo jasné, že prekonať ich čas bude veľmi ťažké. Podali totiž takmer bezchybný výkon a v tom momente viedli pred svojimi súpermi o priepastných deväť sekúnd. Hochschornerovci, ktorí štartovali hneď po nich, zaostali o 2,73 s. Ani ďalšie dve lode nedosiahli lepší čas. Na štarte už boli iba úradujúci majstri sveta z minulého roka Česi Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek. Bolo to tesné, ale o 35 stotín sekundy si nakoniec zlatú pozíciu udržali Škantárovci, Hochschornerovci si po vlaňajšom striebre z ME v L´Argentiére La Bessée pribalili tentoraz bronz, Kučera s Bátikom pri svojej premiére v kategórii seniorov skončili štvrtí.

Bratranci Ladislav a Peter Škantárovci zaberajú...
Ladislav a Peter Škantárovci Bratranci Ladislav a Peter Škantárovci zaberajú naplno.

Rok sme chýbali v reprezentácii, takýto návrat je z ríše snov. Sme nesmierne šťastní. Je to krásny pocit získať titul na domácej vode,“ snažil sa slovami vyjadriť svoje pocity háčik lode Ladislav Škantár a pokračoval: „Už pri rozcvičke to bolo dobré. Cítil som, že to pádlo sedí v ruke presne tak, ako má. Povedali sme si, že sa pokúsime odjazdiť bezchybné jazdy, ale nie opatrné, ale naopak na hranici rizika. Vyšlo nám to, je to super. Finále sa išlo vo fantastickej atmosfére, diváci boli tretím členom našej posádky,“ uzavrel Ladislav Škantár. Podľa oficiálnych údajov si cestu do Areálu vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši našlo počas víkendu vyše desaťtisíc divákov.

Slovensko získalo na ME štyri zlaté medaily a po jednej striebornej a bronzovej. Stalo sa tak v medailovej bilancii najúspešnejšou krajinou a potvrdilo svoje postavenie svetovej jednotky. Celkovo si aspoň jeden vzácny kov z Liptova odviezli reprezentanti 9 krajín.

debata chyba