Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nikolaou a Igaja sú viceprezidenti MOV

Grék Lambis Nikolaou a Japonec Čiharu Igaja sa stali novými viceprezidentami Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Rozhodli o tom v záverečný deň zasadnutia v Singapure členovia MOV. Nikolaou vo funkcii nahradil Rusa Vitalija Smirnova a Igaja Kórejčana Un-jong Kima, ktorý rezignoval v súvislosti s korupčným škandálom.

09.07.2005 11:08
debata

Nikolaou uspel vo voľbách pomerom hlasov 49:45 nad skúseným Austrálčanom Kevanom Gosperom, ktorý v tejto funkcii pôsobil v predchádzajúcich dvoch funkčných obdobiach.

Nikolauovo zvolenie je možné chápať ako gesto delegátov MOV, ktorí tak ocenili úspešné zvládnutie minuloročných olympijských hier v Aténach. „Som príjemne šokovaný. Je to veľká pocta pre mňa aj pre moju krajinu. Chápem to ako odmenu za fantastické hry, ktoré sme pripravili vlani svetu,“ uviedol Nikolaou, ktorý bol členom exekutívy MOV od roku 2001.

Druhým novým viceprezidentom je už 74-ročný Japonec Igaja, ktorý uspel vo voľbách po dvoch nezdaroch v rokoch 1992 a 2000 až na tretí pokus. Igaja je strieborným medailistom v slalome zo ZOH 1956 v Cortine d´Ampezzo a členom MOV je od roku 1982.

Do výkonného výboru ako nového člena zvolili aj Ng Ser Mianga zo Singapuru, ktorý dostal 86 z celkového počtu 92 hlasov. Jeho zvolenie uľahčil protikandidát Ivan Dibos z Peru, ktorý v poslednej chvíli z volebného boja odstúpil.

Prezident MOV Jacques Rogge má v súčasnosti štyroch viceprezidentov. Okrem novozvolených Nikolaoua a Igaju aj Američana Jamesa Eastona a Švédku Gunillu Lindbergovú. Ich mandát platí na štyri roky. Okrem nich obsahuje výkonný výbor ešte ďalších 10 členov.

Novou členkou MOV sa stala novozélandská jachtárka Barbara Kendallová, ktorá má z olympijských hier kompletnú zbierku medailí. V pléne nahradila osemnásobnú olympijskú medailistku v plávaní, Austrálčanku Susie O´Neillovú, ktorá sa vzdala svojho mandátu z rodinných dôvodov.

debata chyba