Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalší šok na Rely Dakar: Meoni zahynul

Motoristickí fanúšikovia sa v priebehu 24 hodín dozvedeli ďalšiu tragickú správu z Rely Dakar. V utorok počas 11. etapy slávneho púštneho podujatia zomrel po nehode jeden z najpopulárnejších motocyklistov a dvojnásobný víťaz Dakaru - Talian Fabrizio Meoni. Deň predtým podľahol zraneniam po páde v 7. etape menej známy Španiel Jose Manuel Perez.

11.01.2005 14:02
debata

Štyridsaťsedemročný Meoni podľa správ organizátorov spadol približne na 184. kilometri etapy, ktorá viedla z Ataru do Kiffy na území Mauretánie. Dovtedy sa druhý muž priebežnej klasifikácie podujatia držal v skupine najlepších piatich jazdcov. „Meoni padol približne o 10.15 h bez zjavnej príčiny. O 10.36 sa k nemu dostala helikoptéra, no ani 45-minútové oživovacie pokusy lekárov s masážou srdca neviedli k úspechu,“ uviedol riaditeľ pretekov Ettiene Lavigne. „Bol to famózny jazdec, veľký komediant a veľmi dobrý kamarát. Táto správa hlboko zasiahla srdcia všetkých zúčastnených.“

Fabrizio Meoni je 45. obeťou Rely Dakar. Rodák z Toskánska začal s kariérou motocyklového jazdca v roku 1972 v rodnej Florencii. Na veľké úspechy musel čakať až do 90-tych rokov, keď bohaté skúsenosti pretavil do triumfov na púštnych rely v Egypte (5 víťazstiev), Tunisku (4 víťazstvá) a Dubaji (1 víťazstvo). V rokoch 2001 a 2002 sa potom stal aj celkovým víťazom Rely Dakar. V aktuálnom ročníku podujatia zvíťazil v 6. etape a ešte v nedeľu bol na čele poradia motocyklov po 10. etape.

Fabrizio Meoni bol posledným z bývalých víťazov v kategórii motocyklov, ktorý sa postavil na štart 27. ročníka podujatia. V septembri 2004 totiž na Rely faraónov v Egypte zahynul Francúz Richard Sainct – trojnásobný víťaz Rely Dakar z rokov 1999, 2000 a 2003. Ďalší dvaja bývalí motocykloví víťazi – Francúz Stephane Peterhansel a Španiel Joan Roma jazdia v tomto roku v kategórii automobilov.

V 11. etape triumfovali Despres a Kleinschmidtová

Francúz Cyril Despres na motocykli značky KTM si udržal aj po jedenástej etape púštnej Rely Dakar, ktorá sa išla v Mauretánii z Ataru do Kiffy a merala 695 km, pozíciu lídra priebežného poradia. Tridsaťročný Despres skončil v utorňajšej etape druhý za Španielom Marcom Comom na KTM a s prehľadom si udržal vedenie. Coma na druhom mieste stráca vyše štrnásť minút.

V automobiloch sa v utorok tešila Nemka Jutta Kleinschmidtová na Volkswagen Touareg. Trojnásobný majster sveta v zjazdovom lyžovaní Luc Alphand skončil s vyše minútovou stratou druhý. Francúz Stéphane Peterhansel na Mitsubishi, ktorý obsadil v 11. etape 3. miesto, si aj naďalej udržal vedúce postavenie v priebežnom poradí. Pred Alphandom má takmer dvadsaťminútový náskok, tretia Kleinschmidtová už stráca vyše hodiny.

debata chyba