Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Každé preteky beriem ako posledné. Dávam do nich všetko

Teraz kráľovnou som ja - môže si spievať biatlonistka Anastasia Kuzminová. Ruská rodáčka sa stala najúspešnejšou slovenskou športovkyňou tohto roka. V krásnej róbe si v obkľúčení médií sprvoti trochu placho, avšak s jemným šarmom, vychutnávala prvenstvo. "Je to pre mňa ďalší obrovský zážitok," zdôraznila.

22.12.2010 22:00
Anastasia Kuzminová Foto:
Anastasia Kuzminová.
debata (6)

Končí sa rok 2010. Aký by ste mu dali prívlastok?
Úspešný. Veľmi úspešný. Nemám k tomu čo dodať.

Dosiahli ste viac, než ste čakali?
O pár dní bude presne rok, čo som si po páde zlomila ruku. Celý svet bol v tej chvíli pre mňa trochu tmavší. Vôbec som nemala farebné predstavy. O to viac som šťastnejšia, že mi vyšli preteky na olympijských tratiach. Teší ma, že som zvládla záver uplynulej sezóny i začiatok terajšej. Veľmi dobre som ju rozbehla.

Ako sa cítite v pozícii kráľovnej slovenského športu? Zvykáte si na prvenstvá?
Je to naozaj pre mňa opäť nový zážitok. Po úspešnej olympijskej sezóne som vyhrala anketu Slovenka roka v kategórii šport. Som rada, veľmi šťastná. Je to mix príjemných emócií. Nečakala som, že ich bude až toľko. Po olympijských medailách som netušila, že si ma na Slovensku tak vážia. Viem, že som získala pre Slovensko historické zlato, no záujem o mňa ma veľmi prekvapil. Víťaziť – to sú skvelé pocity.

Ako sa cítite v nádhernej róbe? Je to veľký rozdiel proti športovej kombinéze?
Ďakujem pekne za kompliment. V športovej kombinéze sa pohybujem oveľa prirodzenejšie. V dlhých šatách musím byť opatrnejšia.

Prichádzajú vianočné sviatky. Tešíte sa na oddych?
(so smiechom) Áno, oddýchnem si dvadsiateho štvrtého a dvadsiateho piateho. Na sviatky sa však teším. Možno vybehnem aj na bežky. Pre mňa je to relax i tréning.

Povedali ste, že sviatky si chcete vychutnať ako obyčajný človek, nie špičkový športovec. Ako vyzerá deň obyčajnej Nasti Kuzminovej?
Ráno sa zobudím, navarím raňajky pre svojich chlapov. Spolu ideme na detské ihrisko so synčekom. Na obed sa vrátime, uložím ho spať, prečítam mu dobrú knihu. Večer si vyjdeme niekde do mesta – v týchto dňoch na punč. Proste – ako obyčajní ľudia.

Už ste stihli zariadiť nový byt?
Ešte nie. Nemala som na to čas, pretože krátko po tom, ako sme ho dostali, sa začala sezóna. Musela som sa pripravovať na preteky. Ešte tam nemáme skoro nič.

Budete mať Vianoce na slovenský spôsob?
Určite pripravím slovenské Vianoce pre synčeka. Chodí do škôlky a veľmi sa na ne teší – ako všetky slovenské deti. Ale dospelí z našej rodiny dostanú darčeky na Silvestra.

Budete variť štedrovečerné menu?
Chcela by som. Varím rada.

Vedia vaši rodičia v Ťumeni, že ste vyhrali anketu o najlepšieho slovenského športovca?
Neviem. Sama som zvedavá. Volali mi a rozprávali o tom. Určite aj oni prežívajú veľkú radosť.

Ktorý slovenský športovec vás v tomto roku najviac zaujal svojím výkonom?
Skvelý výsledok dosiahol pre Slovensko aj kolega Paľo Hurajt. Cenu by som mu dala za olympijský bronz.

Aký vianočný darček pre vás znamenal najviac?
Asi bežky. Keď som bola malá, rodičia asi chceli, aby som bola úspešnejšia. Mala som asi osem alebo deväť rokov.

Latku ste si pred majstrostvami sveta, vrcholom budúceho roka, nastavili vysoko. Šampionát bude v ruskom Chanty-Mansijsku. Čo by vás uspokojilo?
Určite aspoň jedna medaila. Na to bude treba mať výbornú streleckú i bežeckú formu.

Aké náročné je dať si takéto predsavzatie?
Každý športovec si dáva nejaké ciele. Aj ja potrebujem vedieť, k čomu smerujem, na čo si môžem trúfať. A nebáť sa ani najvyšších mét. Dôležité je veriť si, mať sebavedomie. Už som potvrdila, že patrím k najlepším biatlonistkám sveta. Po olympiáde vo Vancouvri sa očakávania ešte zvýšili. Verili sme si, že robíme správne veci – a takto chceme pokračovať.

Je ťažké zvládať takýto tlak?
Každý by ma chcel vidieť čo najvyššie, to je normálne. Nechcem dávať nejaké zbytočné sľuby, no stále sa snažím maximálne pracovať. Na každé preteky nastupujem tak, ako by boli posledné. Dávam do nich všetko.

Stávajú sa rýchlostné preteky vašou najobľúbenejšou disciplínou? Máte z nich olympijské zlato, nedávno ste vyhrali preteky Svetového pohára…
Práveže som si vždy myslela, že mi viac sedia vytrvalostné preteky. Zatiaľ sa mi viac darí v šprinte. V biatlone sa však nedá povedať, ktorá disciplína je obľúbenejšia. Je to podľa toho, ako vám ide streľba.

6 debata chyba