Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Semenyaovej prípad je uzavretý. Môže pretekať ako žena

Juhoafrická atlétka Caster Semenyaová môže opäť pretekať. V utorok o tom s okamžitou platnosťou rozhodla Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF).

06.07.2010 16:33
Caster Semenyaová Foto:
Caster Semenyaová.
debata (1)

Devätnásťročná atlétka nemohla pretekať od svojho triumfu v behu na 800 m na vlaňajších MS v Berlíne, kedy sa dostala do sporu s vedením IAAF ohľadom jej pohlavia.

Prezident asociácie Lamine Diack vyhlásil, že výsledky overenia testov jej pohlavia budú známe koncom júna tohto roku, no kontroverzný prípad vyriešili až teraz. „IAAF akceptuje záver výboru lekárskych expertov, že Semenyaová môže pretekať a tento prípad sme uzavreli,“ píše sa vo vyhlásení.

Semenyaová mala doteraz zastavenú činnosť, pretože stále neboli oficiálne známe výsledky jej testov na potvrdenie pohlavia, ktoré IAAF od nej žiadala pred finálovým behom na 800 m na MS 2009. Objavili sa totiž pochybnosti, či spĺňa predpoklady na to, aby mohla súťažiť medzi ženami. Test na potvrdenie pohlavia sa realizoval na dvoch miestach – v Berlíne a na nemenovanej klinike v JAR. IAAF už vlani v polovici septembra oficiálne potvrdila, že má k dispozícii výsledky. Zverejniť ich pôvodne chcela na zasadnutí rady IAAF v Monte Carle (20. – 21. 11. 2009), ale napokon sa rozhodla neučiniť tak a odvtedy sa ku kauze oficiálne nevyjadrovala.

Semenyaová by mohla štartovať už na juniorských majstrovstvách sveta v kanadskom Monctone, ktoré sa začnú 19. júla. Tréner Michael Seme však vyslovil pochybnosti o vhodnosti pretekov pre jeho zverenkyňu.

1 debata chyba