Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan: Jazdu na zadnom kolese som venoval Američanom

Slovenský cyklista Peter Sagan predviedol ďalší parádny kúsok vo svojej nedlhej profesionálnej kariére na ceste. Jazdec tímu Liquigas sa stal víťazom 5. etapy prestížnych pretekov Okolo Kalifornie s cieľom v Bakersfielde, keď v koncovke triumfoval pred Austrálčanom Michaelom Rogersom, novým celkovým lídrom.

21.05.2010 16:55
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan a jeho jazda na zadnom kolese.
debata (2)

„Rozhodlo sa už hneď v prvom kopci, keď sa balík rozdelil. Vpredu zostala pätica, ani som nedúfal, že ju dobehneme. Stalo sa v závere, ale vďaka viacerým tímom, ktoré sa enormne snažili. Keď som sa obhliadol okolo seba, uvidel som viacero vrchárov. Povedal som si pre seba, že nesmiem premrhať túto šancu a po ľavej strane som vyletel dopredu pred Rogersa a Zabriskieho. Som nesmierne rád, že mi to opäť vyšlo. V prvom rade sa chcem poďakovať chalanom z Liquigasu, pretože počas celej etapy sa pokúšali atakovať skupinku vpredu,“ referoval o svojich pocitoch Peter Sagan pre svoju agentúru Optimus Agency.

Pri víťaznom prejazde cieľom si 20-ročný Žilinčan neodpustil niekoľko prejavov radosti, medzi nimi aj niekoľko metrov len na zadnom kolese. „Bolo to spontánne, niečo podobné som urobil aj keď som jazdil na horských bicykloch ako majster sveta. Chcel som niečo ukázať aj americkým fanúšikom, ktorí sú skutočne výborní. Ešte som takých nezažil – kričia, povzbudzujú, majú obrovskú radosť a mne sa to páči,“ vysvetlil Sagan. Pri dekorovaní na stupňoch pre víťazov dostal ako jeden z darčekov aj gitaru. Čo s ňou urobí? „Odovzdal mi ju nejaký známy country gitarista, vraj je vzácna. Zavesím si ju doma v Žiline na stenu ako trofej, lebo neviem hrať na gitare,“ odvetil Sagan.

Pred piatkovou 6. etapou, ktorá vedie z Pasadeny do Big Bear Lake a s 213,7 km má prívlastok kráľovská, patrí Saganovi 4. miesto v celkovej klasifikácii s odstupom 15 sekúnd za lídrom Rogersom. Okrem toho je držiteľom zeleného dresu pre najaktívnejšieho pretekára, ale aj bieleho trička pre najlepšieho mladého jazdca.

„Nasledujúca šiesta etapa je vraj najťažšia z celých pretekov, takže asi ´vycúvam´… A v sobotu je hneď časovka. Skutočne sa neodvážim predpovedať vývoj. Ale rozhodne urobím maximum pre dobrý výsledok,“ dodal Sagan.

2 debata chyba