Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V krasokorčuliarskom zväze nastal palácový prevrat, šéfkou je Hrachovcová

Vo vedení slovenského krasokorčuľovania po najúspešnejšej z posledných sezón neostal kameň na kameni. Od víkendového valného zhromaždenia stojí na čele Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu bratislavská medzinárodná rozhodkyňa Mária Hrachovcová. Vo voľbách prekvapujúco zvíťazila nad bývalou riaditeľkou Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU) pre krasokorčuľovanie Felicitas Babušíkovou.

26.05.2009 17:07
Ivana Reitmayerová Foto: ,
Úspešná slovenská reprezentantka v uplynulej sezóne Ivana Reitmayerová.
debata

 Kompletne sa zmenilo aj zloženie jeho výkonného výboru. Podpredsedom zväzu sa stal Košičan Vladimír Čuchran, šéf košického Kraso Centra, a v exekutíve figuruje aj bývalá Sabovčíkova trénerka Agnesa Búřilová. Ďalšími jej členmi sú doterajšia predsedníčka kontrolnej komisie Košičanka Helena Kažimírová a Ružomberčanka Jana Schmidová.

Jaroslav Burian, ktorý zväzu šéfoval od septembra 2001, na tretie volebné obdobie nekandidoval. „Rozhodol som sa tak už pred pár týždňami, ale moji oponenti chceli mať istotu, preto v sobotu presadili do stanov, že predseda môže byť vo funkcii maximálne dve obdobia po sebe,“ poznamenal Burian.

V najúspešnejšej ére slovenského krasokorčuľovania bol nepretržite 17 rokov (1952 – 1969) na čele zväzu už nebohý medzinárodný rozhodca Emil Skákala, prvý slovenský funkcionár niektorej z komisií svetovej federácie.

Burian ako šéf ŠKP Bratislava, najúspešnejšieho slovenského klubu, navrhol na post predsedníčky Felicitas Babušíkovú, ktorá bola od septembra 2006 až do minulého mesiaca športovou riaditeľkou Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU) pre krasokorčuľovanie, čo je najvyššia funkcia, akú kedy Slovák v ISU zastával. Vo voľbách však Babušíková utrpela debakel: z 38 hlasov dostala len 7, kým Hrachovcová 31.

„Asi som doplatila na to, že ma pokladali za Burianovho človeka,“ poznamenala Babušíková, ktorá svojho času pôsobila v Slovenskom krasokorčuliarskom zväze ako generálna sekretárka a neskôr podpredsedníčka. Tejto funkcie sa pre hroziaci „konflikt záujmov“ vzdala, keď sa v roku 2004 stala členkou technickej komisie ISU a následne jeho športovou riaditeľkou.

Podľa webovej stránky svetovej únie Babušíková túto funkciu zastáva dodnes, ale ona sama tvrdí, že to už nie je pravda: "Pre ekonomické problémy, v akých sa únia ocitla, aj osobné tlaky som v apríli usúdila, že bude múdrejšie odstúpiť. Keďže som sa cítila na viac, než len doma štrikovať, chcela som ešte pomôcť slovenskému krasokorčuľovaniu. Po oslovení rôznymi ľuďmi z hnutia som prijala ponuku kandidovať na post predsedníčky slovenského zväzu, aj keď som si bola vedomá, že nebudem mať čas na volebnú kampaň.

Podľa Babušíkovej bratislavský Slovan už pred valným zhromaždením utvoril „lobby s východom“ v snahe „zosadiť Buriana“. „Od nového predsedu Slovana som si na valnom zhromaždení vypočula nechutné napádanie, ktoré je pod moju úroveň komentovať,“ poznamenala. „Plakať nebudem, ale asi už nikdy neprekročím brány slovanistického zimného štadióna.“

Slovan bol v krasokorčuľovaní v minulosti dominantným klubom, ale túto pozíciu posledné desaťročie prevzal Športový klub polície Bratislava, ktorému šéfuje Burian. Zaň dnes súťaží celá slovenská špička: Ivana a Peter Reitmayerovci, Igor Macypura, športová dvojica Gabriela Čermanová – Martin Hanulák či tanečný pár Nikola Višňová -Lukáš Csolley.

debata chyba