Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Movsesjan zdolal Karpova v oboch partiách

Slovenskí top manažéri zvíťazili v šachovom súboji Jenewein Chess Match nad svojimi českými kolegami 22:18. Slovákov viedol na prvej šachovnici v zápase na dve kolá v rapid šachu Sergej Movsesjan, ktorý v exhibičnom dueli zdolal legendárneho Anatolija Karpova 2:0.

12.10.2008 17:27
Karpov Movsesjan Foto:
Anatolij Karpov sa v partii bleskového šachu stretol so Sergejom Movsesjanom.
debata

Exhibičné partie bleskového šachu odohrali počas galavečera pred vyše dvoma stovkami pozvaných hostí. „Som rád, že sa mi darilo trochu lepšie, hoci hra bola napínavá do posledných sekúnd. V prvej partii som ťažil z časovej tiesne súpera. Keď Anatolij Karpov nečakane obetoval figúru, začal som pochybovať o výsledku, avšak nakoniec sa hra vyvinula v môj prospech. Takto to pokračovalo aj v druhej partii a koncovka už bola viac-menej technickou záležitosťou,“ povedal Movsesjan.

Karpov priznal, že strata figúrky nebola v prvej partii premysleným ťahom, ale chybou spôsobenou ne­dostatočnou koncentráciou. „V každom prípade to bol veľmi ostrý boj."

Hostia galavečera boli svedkami aj simultánnej hry naslepo, ktorú odohral Movsesjan s piatimi šachistami. Slovenský veľmajster hral so zaviazanými očami a všetky ťahy a všetky partie si musel predstavovať a pamätať. Asistent hlásil ťahy jednotlivých hráčov nahlas, pričom každý z nich mohol jedenkrát požiadať o konzultáciu Karpova. Napriek hendikepom Mov­sesjan s prehľadom zvíťazil na všetkých piatich šachovniciach.

debata chyba