Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kráľovská hora si vyberá víťazov i obete

"Pre každého horolezca je K2 veľkou výzvou," tvrdí skúsený Peter Hámor, ktorý sa už o niekoľko dní spolu s Jozefom Kopoldom a Piotrom Morawskim pokúsi dostať na jej vrchol. Je jediným Slovákom, ktorý už stál na piatich osemtisícovkách.

28.07.2007 06:12
debata

Kopold sa zasa môže zapísať do histórie svetového horolezectva: ak by ho Čogori, v preklade Kráľovská hora, ako ju domorodci nazývajú, pustila hore, bude prvým mužom, ktorý v jednom roku vystúpi na štyri osemtisícovky.

Noha slovenského horolezca stála už na všetkých štrnástich osemtisícovkách. Úspešné dobýjanie odštartoval výstup na Nanga Parbat v roku 1971. Na K2 (8611 m) vystúpil pred 21 rokmi (3. augusta 1986) Peter Božík. Spolu s dvoma Poliakmi (Piasecki a Wroz) úspešne zavŕšili prvovýstup južným pilierom, takzvanou magickou líniou. Do výšky 7600 metrov postupovali expedičným štýlom. Rok 1986 bol na druhej najvyššej hore planéty úplne výnimočný  – 27 horolezcov sa dostalo na jej vrchol. Smutnejšou štatistikou bolo, že 13 ľudí zahynulo…

Pre svoju krásu, majestátnosť i neobvyklú obtiažnosť je K2 v pohorí Karakoram označovaná medzi horolezcami aj za ,,horu hôr". Je všeobecne považovaná za osemtisícovku, na ktorú nevedú nijaké ľahké cesty. ,,Je to úžasná paramída. Neskutočne náročná," hodnotí ju Jozef Kopold.

K2 je asi o 240 metrov nižšia ako Mount Everest, ale ľudia sa na ňu dostali o rok neskôr ako na najvyšší štít zeme. Taliani Lino Lacedelli a Achille Compagnoni stáli na vrchole 31. júla 1954. Dlhý čas potom hora odolávala, ďalší odvážlivci ju dobyli až v roku 1977. Dovedna ju zdolalo asi 250 horolezcov (Mount Everest vyše 3500). K2 si vyžiadala doteraz vyše 60 obetí.

Tento rok je pomerne žičlivý. Pred týždňom na ňu vystúpil aj Libor Uher, ktorý sa stal iba druhým Čechom na vrchole K2 (dva razy – 1983 a 1986 – na nej stál Josef Rakoncaj). Bol členom veľkej expedičnej skupiny Leopolda Sulovského, ktorý ako prvý český horolezec zdolal Mount Everest bez kyslíkoveho prístroja. ,,Keď sa K2 rozhodne, že vás hore nepustí, tak jednoducho nemáte šancu," tvrdí 52-ročný Sulovský.

debata chyba