Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šajbidor vybojoval na ME zlatú medailu

Slovenský reprezentant Ján Šajbidor vybojoval na VIII. majstrovstvách Európy vo vodnom slalome v Liptovskom Mikuláši vďaka skvelej druhej jazde zlatú medailu v K1 mužov. Pre Slovensko získal tretí titul na tohtoročnom šampionáte na Liptove. Je to vôbec prvé kajakárske mužské zlato z ME pre Slovensko v histórii.

17.06.2007 14:56
aktuálne, práve sa deje, flash
Ilustračné foto.
debata

V mužskom kajaku sa tradične schádza najsilnejšia konkurencia a VIII. ME v Liptovskom Mikuláši neboli výnimkou. O to je triumf 26-ročného Jána Šajbidora prekvapujúcejší a cennejší. „Ja ani neviem, čo mám na to povedať. Som nesmierne šťastný. Ešte stále si neuvedomujem, čo som vlastne dosiahol, ale verím, že postupne mi to dôjde,“ vravel obkľúčený novinármi a fanúšikmi po skončení pretekov. Po semifinálovej jazde bol až piaty, ale odstupy od najlepších neboli veľké.

„V kajaku je všetko možné, boli to iba sekundy, ktoré ma delili od najlepších. Štartéri vo finále mi pripomenuli, že aj Michal Martikán bol v sobotu po semifinále piaty a bolo z toho zlato. Je to fantastické, že sa mi ho podarilo napodobniť. Musím poďakovať aj skvelému domácemu publiku. Doslova ma hnali dopredu. Určite to bola jedna z mojich najlepších jázd v živote, ale zároveň verím, že som ešte nepovedal posledné slovo,“ pokračoval nový majster Európy. Zaujímavé je, že sa do finále na ME dostal po prvý raz v kariére a hneď to premenil na titul.

„Jano má skvelý cit pre vodu. Chýba mu ešte stabilita výkonov. Ak sa zlepší v tomto, bude výborný,“ dostal pochvalu aj od svojho trénera Jozefa Martikána. Ďalším dvom Slovákom sa medzi elitnú desiatku nepodarilo dostať. Peter Cibák zajazdil síce v semifinále čisto, bez jediného dotyku bránky, ale jeho jazde chýbala vyššia rýchlosť, obsadil 14. miesto. Tomášovi Mrázovi sa k výslednému času pripočítali ešte dve trestné sekundy za dotyk na 13. bránke a skončil sedemnásty. „Ťažkú kombináciu jedenástky a dvanástky som zvládol a hneď na to som si ťukol do trinástky. Možno práve preto, že to bola veľmi jednoduchá bránka, som sa tak nesústredil, a už to bolo. To ma rozhádzalo a záver už bol zlý. Škoda,“ povzdychol si v cieli Tomáš Mráz.

Práve dotyk bránky ho obral o účasť v bojoch o medaily, bez penalizácie by totiž skončil presne desiaty. Už semifinále K1 mužov bolo pohromou pre viacerých favoritov. Obhajca titulu z L´Argentiére La Bessée 2006 Nemec Fabian Dörfler zajazdil až 19. najlepší čas, úradujúci majster sveta z minuloročného šampionátu v Prahe Talian Stefano Cipressi obsadil dokonca iba 27. miesto.

K1 muži:
1. Ján Šajbidor (SR)
202,77 (0 tr. sekúnd), 2. Peter Kauzer (Slovin.) 98,46 (0), 3. Campbell Walsh (V.Brit.) 205,81 (2), 4. Erik Pfannmöller (Nem.) 206,43 (0), 5. Riccardo de Gennaro (Tal.) 206,64 (0), 6. Eoin Rheinisch (Írsko) 207,27 (2), 7. Alexander Grimm (Nem.) 207,95 (4), 8. Grzegorz Polaczyk (Poľ.) 207,97 (2), 9. Mathieu Doby (Fr.) 212,80 (2), 10. Julien Billaut (Fr.) 267,89 (54), … nepostúpili do finále 14. Peter Cibák, 17. Tomáš Mráz (obaja SR)

debata chyba