Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Basketbalové tituly idú do Košíc a Nitry

Slovenské basketbalové tituly v extralige si v sobotu vybojovali muži ŠK K Cero SPU Nitra po výhre nad Handlovou a ženy Delty I.C.P. Košice, ktoré zdolali Ružomberok. Nitrania získali svoj historicky prvý titul majstrov Slovenska, Košičanky obhájili prvenstvo z minulej sezóny.

21.05.2005 21:23
debata

Basketbalisti ŠK K Cero SPU Nitra zdolali vo štvrtom finálovom zápase play off extraligy Baník Handlová 104:67 a získali svoj historický prvý titul majstrov Slovenska.

Nitrania vyhrali finálovú sériu 3:1, keď po výhre na handlovskej palubovke a potom pred vlastným publikom nevyužili v stredu opäť v Handlovej prvý mečbal. Z titulu sa tak radovali v domácom prostredí.

Nitra postúpila do play off zo štvrtého miesta a po štvrťfinálovej náročnej sérii s Košicami, ktorú vyhrala 3:2, zdolala v semifinále aj víťaza základnej časti Svit hladko 3:0.

Domáci začali vynikajúco a po troch minútach hry viedli už 11:0. Handlová sa však dokázala vrátiť do zápasu a najmä zásluhou zlepšenej obrany sa dotiahla v 7. min na rozdiel 4 bodov (10:14). Tréner Nitry Urban si zobral oddychový čas, mužstvo upokojil a to pokračovalo v nasledujúcich minútach v kvalitnom kolektívnom výkone.

Rozdiel v skóre sa zvyšoval a po troch minútach druhej štvrtiny viedlo K Cero už 40:25. Hneď v úvode druhého polčasu sa vyfauloval kľúčový hráč hostí Madaj a rezignovaní baníci zápas už len dohrávali. V závere dostali v drese domácich šancu aj všetci hráči z lavičky. Vytúženú stovku zaznamenal pred zaplneným hľadiskom odchovanec Nitry Páleník.

  • Finále extraligy basketbalistov

    ŠK K Cero SPU Nitra – Baník Handlová 104:67 (30:21, 26:10, 24:11, 24:25)

    Nitra zvíťazila v sérii 3:1 a stala sa majstrom

  • Najviac bodov: Fapšo 17, Seman a Smiljanič po 15 – Štefánik 22, Golian 12, Madaj 7 ,TH: 29/21 – 27/22, fauly: 25 – 26 , trojky: 8 – 6, rozhodovali: J. Janáč a Pavelka, 1500 divákov

Ženský titul obhájila Delta Košice

Basketbalistky Delty I.C.P. Košice získali druhý rok po sebe titul v extralige žien. V piatom rozhodujúcom zápase finálovej série zdolali zverenky trénera Vladimíra Karnay v domácom prostredí MBK Ružomberok 85:70.

Cestu za obhajobou vlaňajšieho premiérového prvenstva začali Košičanky v druhej štvrtine, v ktorej súperovi odskočili už na rozdiel 14 bodov (26:11). Hráčky Ružomberka napriek veľkej snahe už na rozbehnuté súperky nestačili a rovnako ako vlani sa musia uspokojiť iba s druhým miestom.

Prvý bod duelu zaznamenala síce hosťujúca americká legionárka Jacqueline Mooreová, no vzápätí prišla osembodová šnúra Delty I.C.P. a po prvej päťminútovke boli na koni domáce basketbalistky (10:4). Ružomberčankám sa v prvej polovici duelu vôbec nedarila streľba a tak skóre narastalo rýchlejšie na domácej strane.

Zverenkyne trénera Vladimíra Karnaya sa dokázali presadzovať pod košom, darilo sa najmä Jennifer Smithovej, ktorá v rozpätí 12. až 15. minúty ťahala desaťbodovú šnúru, po ktorej viedlo košické družstvo 28:13. V závere prvého polčasu dokázali hosťujúce basketbalistky skorigovať iba na dvanásťbodový rozdiel – 26:38.

V dôležitej tretej desaťminútovke sa Ružomberčanky pokúšali dostihnúť manko trojkovými pokusmi, no domáce hnané vlastnými divákmi dokázali využívať chyby súpera na rýchle protiútoky a pomerne ľahko udržiavali viac ako desaťbodový náskok. Pred poslednou časťou hry viedli domáce o pätnásť bodov (67:52).

Hráčky MBK pritvrdili v obrane, naopak domácim pomaly dochádzali sily a 5 minút pred koncom sa navyše vyfaulovala Michulková. Ružomberok dokázal ešte stiahnuť tri minúty pred koncom na rozdiel 9 bodov (68:77), no v závere si už skúsené domáce basketbalistky nenechali víťazstvo vziať.

  • Finále extraligy basketbalistiek

    Delta I.C.P. Košice – MBK Ružomberok 85:70 (16:9, 22:17, 29:26, 16:18)

    Delta vyhrala v sérii 3:2 a stala sa majstrom

  • Najviac bodov: Smithová 31, Frniaková 16, Hiráková 12 – Mooreová 16, Borukovová 13, Furková 12, Číkošová 11, TH: 26/20 – 21/15, fauly: 24 – 25, trojky: 5 – 8, rozhodovali: Sudek a Címa, 3000 divákov

Vladimír Karnay (tréner Delty I.C.P. Košice): „My sme vstupovali do zápasu s tým, že je to posledných štyridsať minút sezóny a máme v ňom výhodu domáceho prostredia. Musím poďakovať všetkým mojím dievčatám, pretože nechali na palubovke dušu. Myslím si, že diváci videli nielen dramatické stretnutie, ale aj kvalitný extraligový basketbal, ktorý bol takpovediac jahôdkou na šľahačke celej finálovej série.“

Peter Kováčik (tréner MBK Ružomberok): „Myslím si, že tri štvrtiny boli pomerne vyrovnané. Som sklamaný z toho, že sme v dôležitých chvíľach, keď sa lámal chlieb, nedokázali udrieť. Dve naše kľúčové hráčky strelecky odišli opäť ako minulú sobotu a to bolo rozhodujúce pre osud celého zápasu. Delta preto dnes vyhrala zaslúžene a ja jej samozrejme gratulujem. Rozhodujúcim zápasom celej série bol hneď ten úvodný, ktorý sme prehrali po predlžení.“

debata chyba