Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vždy je tu šanca, tvrdia Rusi o prepustení Grinerovej. Dosiahnu dohodu?

Zástupca ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov si myslí, že Rusi a Američania by sa do konca roka 2022 mohli dohodnúť na výmene väzňov, ktorá by zahŕňala americkú basketbalistku Brittney Grinerovú.

30.11.2022 15:12
Brittney Grinerová Foto: ,
Brittney Grinerová s fotografiou zo Zápasu hviezd na súde v Moskve.
debata

Tridsaťdvaročná niekdajšia hviezda zámorskej WNBA si v súčasnosti odpykáva trest odňatia slobody na deväť rokov za pašovanie a prechovávanie drog v ruskej trestaneckej kolónii v republike Mordviansko, asi 350 km východne od Moskvy.

„Vždy je tu šanca. Bolo už niekoľko príležitostí a vyzeralo to tak, že dospejeme k dohode, ale, žiaľ, to sa zatiaľ nestalo. Takáto výmena by nepochybne vyslala pozitívny signál, že so vzťahmi medzi USA a Ruskom to nie je až také beznádejné,“ povedala pravá ruka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova o rokovaniach.

Brittney Grinerová Čítajte viac Malé postele, zdravotné problémy. Vymení Putin basketbalistku za vraha?

Americká vláda sa u dlhšie snaží o výmenu Grinerovej a ďalšieho amerického občana Paula Whelana, ktorého v roku 2020 odsúdili v Rusku na 16 rokov väzenia za špionáž, za ruského priekupníka so zbraňami Viktora Bouta.

Ten je známy aj pod prezývkou „Obchodník so smrťou“. Ten si v USA odpykáva 25-ročný trest. Z Ruska vraj zatiaľ neprišla „produktívna odpoveď“.

Riabkov doplnil, že ruské ministerstvo zahraničných vecí momentálne s americkou stranou aktívne nerokuje o potenciálnej výmene.

SR Basketbal ME kval. štart zraz Suja TTX Čítajte viac Basketbalistky neuspeli v Taliansku. Čaká ich boj o druhé miesto

Rusom sa tiež podľa neho nepáči, že Američania sa k téme často vyjadrujú verejne: „Washington využíva skôr verejnú diplomaciu namiesto tichej, čo nám práve nepomáha v snahe dosiahnuť dohodu.“

Rusi previezli Brittney Grinerovú z moskovského väzenia do trestaneckej kolónie niekoľko dní po tom, ako jej súd začiatkom novembra potvrdil nepodmienečný trest odňatia slobody. Vo februári jej našli v batožine po prílete do Ruska zakázaný konopný olej ako náplň do elektronickej cigarety.

Vladimír Brodziansky Čítajte viac Medzi elitou. Brodziansky sa upísal Partizanu Belehrad

Okrem väzenia dostala aj pokutu vo výške milión rubľov (asi 16 400 eur). Súd v rozsudku uviedol, že čas, ktorý si Grinerová bude musieť odsedieť vo väzení, sa prepočíta s časom vo vyšetrovacej väzbe.

Deň strávený vo vyšetrovacej väzbe sa bude musieť počítať ako 1,5 dňa vo väzení, a tak si odsedí zhruba 8 rokov.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #pašovanie drog #Brittney Grinerová