Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Znásilňoval a týral mladé gymnastky. Extrénera odsúdili na 109 rokov

Bývalý tréner brazílskej gymnastickej reprezentácie Fernando de Carvalho Lopes bol odsúdených na 109 rokov a osem mesiacov väzenia. Dôvodom boli znásilnenia, sexuálne a psychické týranie najmenej štyroch gymnastiek.

06.10.2022 10:00
Fernando de Carvalho Lopes. Foto:
Fernando de Carvalho Lopes.
debata (2)

Ako informovali brazílske médiá, najmladšia z reprezentantiek mala iba 13 rokov. Carvalho Lopes, ktorý počas celého súdneho procesu vinu odmietal, má právo sa proti rozhodnutiu súdu odvolať.

Kauza zneužívania gymnastiek sa na verejnosť dostala v apríli 2018 vďaka investigatívnej práci novinárov z televízneho programu Fantastico. Vďaka reportážam sa do prípadu zapojila prokuratúra a polícia.

Odsúdený Carvalho Lopes pracoval so športovkyňami, z ktorých žiadna nemala viac ako 20 rokov. Z brazílskej reprezentácie ho vylúčili krátko pred začiatkom letných olympijských hier v Rio de Janeiro 2016.

Dôvodom bolo nahlásenie jeho nevhodného správania rodičmi jednej z gymnastiek, po ktorom dostal ako tréner reprezentácie výpoveď.

O dva roky neskôr upozornilo na jeho zvrhlé správanie ďalších 12 gymnastiek, ktoré trénoval v rokoch 1999 až 2016. Štyri z nich vyriekli vážne obvinenia zo znásilnenia, ktoré napokon skončili na súde.

Robinho a Vladimír Weiss. Čítajte viac Pôjde exspoluhráč Weissa a Škrtela do basy? Taliani žiadajú o vydanie

Viaceré gymnastky vystupovali počas súdneho procesu v pozícii svedkov. V roku 2019 bol Carvalhovi Lopezovi udelený doživotný zákaz pôsobenia v gymnastike v akejkoľvek pozícii.

K prípadu, ktorý otriasol Brazíliou a športovým svetom, tamojšia gymnastická federácia uviedla, že netoleruje obťažovanie a zneužívanie v športe a verí, že súdy uvalia za takéto konanie primerané tresty.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #znásilnenie #športová gymnastika